Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безоплатного стажування в трудовому законодавстві не існує — Держслужба зайнятості

1 грудня 2020, 09:05
2145
0
Реклама

Навколо стажування часто виникає ряд питань, пов'язаних із необхідністю заключати трудовий договір або оплачувати роботу стажиста. Держслужба зайнятості відмітила 5 особливостей проходження стажування.

1. Стажування без трудового договору можливе у визначених законом випадках.

Вкотре наголошують на роз'ясненнях Держпраці, що існує тільки два види стажування - стажування студентів/учнів і стажування зареєстрованих безробітних, які перебувають на обліку в службі зайнятості. Тому укладення договору про стажування у випадках, не передбачених законодавством, може трактуватись як неоформлення трудових відносин.

2. Стажування проходить за встановленою процедурою.

Договір про стажування студентів/учнів укладають у двох примірниках, один з яких зберігають на підприємстві, другий - у стажиста. Одночасно з укладенням договору про стажування керівник підприємства затверджує індивідуальну програму стажування та видає наказ про проходження стажування. У ньому зазначають строки і місце його проходження (структурний підрозділ), спеціальність (кваліфікація) або професія (кваліфікаційний рівень) стажиста, режим стажування, а також його керівник.

Стажування безробітних проводять за індивідуальною програмою, яку затверджує роботодавець і погоджує з центром зайнятості. Для організації професійного навчання безробітних центри зайнятості укладають договори з безробітним і роботодавцем (договір про професійне навчання безробітного у роботодавця).

3. Про проходженні стажування студентами й учнями до трудової книжки вносять записи.

Після завершення стажування до трудової книжки студента/учня вносять запис із зазначенням посади, періоду та місця проходження стажування, спеціальності (кваліфікації) або професії (кваліфікаційного рівня) стажиста. Підстава для таких записів - наказ про проходження стажування.

4. За певних умов виконання робіт у період стажування може оплачуватись.

Безоплатного стажування в трудовому законодавстві не існує. Роботодавець повинен виплачувати кошти, якщо в період набуття нових навичок особа виконує роботу. Типова форма договору про стажування студентів закладів вищої освіти та учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти прямо передбачає, що оплату проводять на підставі акта здачі-приймання виконаних робіт.

Якщо ж особа лише здобувала навички і знання, то оплата не обов'язкова.

Коли стажування проходить безробітний, то за час проходження професійного навчання та стажування на робочому місці за безробітним зберігають допомогу по безробіттю.

Також читайте статтю "Стажування або практика студентів-магістрів у ФОП: чи можливо" у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини