Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада вирішила сама за споживачів комунальних послуг щодо укладення договорів — новий Закон

4 грудня 2020, 11:30
2463
0
Реклама

Верховною Радою прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг" (законопроєкт № 2458). Цим Законом удосконалено норми чинного законодавства у сфері надання житлово-комунальних послуг, а також врегульовано питання перехідного періоду. Зокрема передбачено одномоментний перехід на нові договори про надання комунальних послуг (послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами). Це стосується споживачів комунальних послуг у приватному секторі та споживачів комунальних послуг у багатоквартирних будинках, які не прийняли рішення про вибір моделі організації договірних відносин.

Також буде запроваджено публічні договори про надання послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами, що спрощує процедуру укладення цих договорів як для виконавців комунальних послуг, так і для споживачів послуг, що дозволяє уникнути додаткових фінансових витрат, пов'язаних із укладенням договорів у письмовій формі.

Установлено запровадження обов'язкового інформування виконавцями комунальних послуг споживачів, з якими буде укладено публічні договори про надання послуг, в частині вимог до якості цих послуг та іншої необхідної інформації по кожному будинку окремо за допомогою офіційного веб-сайту органу місцевого самоврядування та/або на власного сайту.

Додатково вирішено надати право співвласникам багатоквартирного будинку у будь-який час змінювати вид договору у разі прийняття ними рішення про обрання моделі договірних відносин у будинку.

Своєю чергою, для органів місцевого самоврядування врегулювали питання проведення конкурсів з призначення управителів багатоквартирних будинків (їх будуть проводити лише у разі отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя).

І це далеко не всі новації у сфері прав та обов'язків споживачів житлових послуг, які містить прийнятий Радою проєкт. Більш детальний аналіз ми запропонуємо вам після офіційного опублікування остаточного тексту Закону.

Щоб іти в ногу з вимогами чинного законодавства, користуйтеся інформаційно-правовою системою ЛІГА:ЗАКОН. Вона допоможе відслідковувати зміни в законодавстві. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини