Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За борги з комуналки планують обмежувати в керуванні автомобілем і виїзді за кордон

9 грудня 2020, 09:00
3343
0
Реклама

Народний депутат Галина Третьякова, голова парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, зареєструвала проєкт Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг (№ 3613/П від 03.12.2020 р.). Йдеться про прийняття за основу законопроєкта № 3613. Ми вже розповідали про нього: йдеться фактично про те, що борги з комунальних платежів прирівняють до аліментів, а отже на "комунальних" боржників чекають нелегкі часи.

Із текстом законопроекту зручно ознайомитися в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Нагадаємо, що законопроєкт № 3613 передбачає реструктуризацію боргів за житлово-комунальні послуги станом на 1 жовтня 2020 року. На споживачів, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості, поширять діючий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів. А ось на тих же боржників, хто ухилятиметься від сплати, очікують тяжкі часи: автори законопроекту хочуть прирівняти стягнення відповідної заборгованості до стягнення аліментів.

Зокрема, із заробітної плати боржника зможуть утримувати її 50% за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

Також за наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг державний виконавець зможе виносити вмотивовані постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника до погашення заборгованості з комуналки у повному обсязі:

- у праві виїзду за межі України;

- у праві керування транспортними засобами;

- у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;

- у праві полювання.

А також за наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг стягнення може бути звернено на майно боржника. Тобто за борги з комуналки виконавець може ініціювати стягнення за рахунок майна боржника - житла, автомобіля тощо. Звісно ж, якщо сума боргу перевищує показник, окреслений у Законі про виконавче провадження.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини