Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС перелічила податкові преференції для отримувачів одноразової допомоги від держави

11 грудня 2020, 12:55
2608
0
Реклама

ДПС видала новий Інформаційний лист, який пов'язаний із поясненням додаткових заходів підтримки громадян та малого бізнесу, які запроваджені Законами № 1071 та № 1072.

Серед таких - преференції в частині оподаткування матеріальної допомоги та компенсації, які надаватимуться платникам податків на період обмежувальних протиепідемічних заходів.

Для платників податку на прибуток.

1. Які зміни щодо оподаткування податком на прибуток підприємств передбачає Закон № 1072?

Починаючи з 10 грудня 2020 року (дати набрання чинності Законом № 1072), платник податку на прибуток підприємств може зменшити фінрезультат та відповідно не враховувати при визначенні суми податкових зобов'язань з цього податку за звітний період суми доходу у вигляді:

- отриманої ним у такому звітному періоді одноразової компенсації його витрат, понесених за сплату ЄСВ за найманих осіб;

- списаних такому платнику у такому звітному періоді штрафних санкцій і пені, нарахованих за податковим боргом, що виник станом на 1 листопада 2020 року.

2. Чи поширюється право коригувати фінрезультат, визначене п. 54 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, на платників податку на прибуток, річний дохід яких не перевищує 40 млн гривень?

Так, поширюється, оскільки зменшення фінрезультату визначене п. 54 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, а відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ платники з доходом не більше 40 млн гривень не застосовують різниці, визначені лише розділом ІІІ ПКУ.

3. Як відображати у декларації з податку на прибуток підприємств різницю, визначену п. 54 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ?

Платник податків може відобразити нову різницю, у будь-якому рядку розділу "Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу ХХ Податкового кодексу України" додатка РІ до декларації з податку на прибуток підприємств, яким передбачено зменшення фінрезультату і який не застосовується платником податків для відображення інших різниць за результатами звітного (податкового) року. Також слід буде проставити позначку (х) у спеціальному полі декларації (графа "Наявність доповнення") та зазначити код використаного рядка додатка РІ до Декларації та посилання на відповідну норму ПКУ - "п. 54 підр. 4 р. ХХ ПКУ" у графі "Зміст доповнення" (без подання інших доповнень до декларації з цієї підстави).

Для платників єдиного податку.

1. Які податкові преференції запроваджено Законом № 1072 для платників єдиного податку першої групи?

Тимчасово вони звільнятимуться від:

1) сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень - травень 2021 року (крім випадків порушення такими платниками встановлених главою 1 розділу XIV ПКУ умов застосування першої групи платників єдиного податку).

При цьому ставки єдиного податку для першої групи платників єдиного податку, встановлені у порядку, визначеному п. 293.2 ПКУ, за такі періоди не застосовують;

2) нарахування, обчислення та ЄСВ в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за себе з 1 грудня 2020 року по 31 травня 2021 року включно.

2. Чи включається до складу доходу ФОП, який є платником єдиного податку, сума коштів, яка виплачена відповідно до ст. 2 Закону № 1071?

Ні, не включається.

3. Чи включається до складу доходу платника єдиного податку - юрособи сума коштів, яка виплачена відповідно до ст. 4 Закону № 1071?

Ні, не включається.

Для платників ПДФО та ВЗ.

До оподатковуваного доходу не включаються:

- дохід у вигляді одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів, що виплачується (надається) такому платнику податку за рахунок коштів держбюджету відповідно до ст. 2 Закону № 1071;

- дохід, виплачений (наданий) роботодавцем за рахунок коштів одноразової матеріальної допомоги суб'єктам господарювання з метою збереження робочих місць найманих працівників, що виплачується за рахунок коштів держбюджету відповідно до ст.3 Закону № 1071;

- суми недоїмки з ЄСВ, а також суми пені та штрафів, нараховані на ці суми недоїмки, які списуються платникам ЄСВ відповідно до п.915 розділу VIII Закону про ЄСВ;

- суми списаних штрафних санкцій і пені відповідно до пункту 23 та списаного податкового боргу відповідно до пункту 24 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Вказані доходи також звільняються від оподаткування військовим збором.

Снігопад знижок на професійні продукти від ЛІГА:ЗАКОН розпочато! Не пропустіть новорічні знижки на кращі професійні рішення для бухгалтерів та аудиторів. Переходьте за посиланням та обирайте свою персональну пропозицію зі знижкою 30%.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини