Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як працівнику і ФОПу отримати 8 тисяч грн «карантинної» допомоги: алгоритм від влади

Реклама

Кабінет Міністрів України оприлюднив текст постанови від 09 грудня 2020 р. № 1233. Нею вирішено питання надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи через карантин. Відповідно з 12 грудня запрацював Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Хто має право на одноразову допомогу 8 тисяч грн

Отже, одноразова матеріальна допомога надається застрахованим особам, які є:

- найманими працівниками суб'єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів;

- фізичним особам-підприємцям, економічна діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів та яка відповідає переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюють такі заходи (цей перелік затверджено Постановою № 1236 і ми розповіли про нього в окремому повідомленні).

Зверніть увагу, що одноразова матеріальна допомога не надається особам, зазначеним у ч. 2 ст. 2 Закону № 1071.

Варто зауважити, що Пенсійний фонд оприлюднив Пам'ятку застрахованої особи для отримання одноразової виплати. Згідно з нею право отримання одноразової допомоги у розмірі 8 тисяч гривень мають наймані працівники, які:

- на 10 грудня 2020 року ПРАЦЮЮТЬ за основним місцем роботи у роботодавця, діяльність якого була тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів;

- середня заробітна плата яких за третій квартал 2020 року не перевищує 30 тисяч гривень на місяць.

Фізособи - підприємці мають право на допомогу, якщо вони:

- на 10 грудня 2020 року ЗАРЕЄСТРОВАНІ 3 місяці і більше як фізичні особи - підприємці, та у 2020 році сплатили ЄСВ за себе не менше ніж за 3 місяці;

- не є одночасно фізичною особою - підприємцем та найманим працівником.

Ефективне управління бізнесом можливе з LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Унікальний комплекс інформаційно-аналітичних продуктів від ЛІГА:ЗАКОН допоможе бути в курсі всіх законодавчих змін та також забезпечить надійне партнерство завдяки унікальному модулю БІЗНЕС-РОЗВІДКА. Дізнайтеся більше про рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ.

Як подати та заповнити заяву на виплату одноразової допомоги 8 тисяч грн

Виплата одноразової матеріальної допомоги здійснюється на підставі заяви про надання одноразової матеріальної допомоги, поданої застрахованою особою у період до 21 грудня 2020 р. включно. Заява формується та подається застрахованою особою в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг "Портал Дія", у тому числі з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Заява вважається поданою у разі заповнення ідентифікованою особою всіх полів форми.

У разі виявлення під час формування та подання заяви невідповідності застрахованої особи або її страхувальника вимогам надання одноразової матеріальної допомоги, передбаченим Законом № 1071, інформація про це повідомляється особі програмними засобами Порталу Дія або мобільного додатка Дія автоматично.

Додатково в ПФУ підкреслюють, що заява для отримання одноразової допомоги застрахованим особам заповнюється ВИКЛЮЧНО в електронній формі з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Як отримати послугу на порталі? Ось алгоритм від ПФУ:

1. Знадобиться кваліфікований електронний підпис для авторизації у порталі.

2. Потім потрібно зареєструватися чи авторизуватися, якщо особа вже зареєстрована, у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.

3. У розділі “Послуги” обрати “Одноразова матеріальна допомога ФОПам та найманим працівникам”.

4. Дія автоматично перевірить дані в Реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду України на відповідність умовам отримання допомоги.

5. Необхідно підтвердити поточне місце роботи.

6. Ввести номер гривневого рахунку застрахованої особи у форматі IBAN (отримати кошти можна лише на особистий рахунок).

7. Перевірити та надіслати заповнену заяву.

8. Очікуйте повідомлення про зарахування виплати в банк.

Щоб отримати послугу у застосунку Дія потрібно:

1. Завантажити застосунок Дія за посиланням: https://go.diia.app

2. Авторизувати у застосунку через свій Приват24, Monobank, або BankID НБУ.

3. У розділі “Послуги” натиснути “Отримати допомогу”.

4. Дія автоматично перевірить дані в Реєстрі застрахованих осіб Пенсійного фонду України на відповідність умовам отримання допомоги.

5. Ввести номер гривневого рахунку застрахованої особи у форматі IBAN.

6. Очікуйте сповіщення про опрацювання заяви.

Згідно з повідомлення ПФУ в заяві автоматично формуються:

- РНОКПП або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які відмовляються від РНОКПП);

- адреса місця проживання;

- належність найманого працівника чи фізособи - підприємця до категорій осіб, які мають право на виплату одноразової допомоги (підтверджується шляхом проставлення відповідної позначки в заяві).

Liga:Report - найлегший сервіс подання звітності для підприємців із онлайн-версією Книги обліку доходів. Дізнайтеся більше.

Коли і куди виплатять одноразову допомогу 8 тисяч грн

Пенсійний фонд України здійснює перерахування коштів для виплати одноразової матеріальної допомоги за списками на виплату в межах сум, які надійшли від Мінсоцполітики, не пізніше ніж протягом наступного операційного дня після їх надходження. Перерахування одноразової матеріальної допомоги проводиться АТ "Ощадбанк" на банківський рахунок (за стандартом IBAN) в банку, в якому відкрито рахунок, що зазначено у заяві застрахованої особи.

Чи можуть примусити повернути виплачену одноразову допомогу 8 тисяч грн

У разі виявлення недостовірних відомостей, наданих застрахованою особою, на підставі яких було виплачено одноразову матеріальну допомогу, що впливають на право застрахованої особи на її одержання, сума одноразової матеріальної допомоги підлягає поверненню застрахованою особою. На повернення дають 10 робочих днів з дня надсилання застрахованій особі рішення ПФУ, інакше цей документ буде виконано примусово органом державної виконавчої служби.

Додатково ПФУ на своїй фейсбук-сторінці зауважив: у разі подання недостовірної інформації допомога підлягає поверненню. Якщо особа не поверне кошти добровільно протягом 10 робочих днів з дня надсилання рішення територіального органу Пенсійного фонду про відшкодування, вони будуть стягнуті державною виконавчою службою в примусовому порядку. Рішення про відшкодування буде розміщено на вебпорталі ПФУ із одночасним SMS повідомленням, за наявності мобільного номеру телефону.

Стежити за змінами в законодавсті ще простіше, ніж раніше. Контролюйте тільки ті норми закону, які цікаві вам. В модулі LIGA360.Smart-сигнали отримуйте сповіщення, які ви встановили в інформаційно-правовій системі ЛІГА:ЗАКОН. Замовити доступ для ознайомлення з рішеннями для бухгалтера можна тут.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини