Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як роботодавцю отримати грошову допомогу та компенсацію ЄСВ — поради Мінекономіки

Реклама

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України пояснило, що з 14 грудня роботодавці, які скоротили або можуть скоротити робочий час працівників через карантинні обмеження, можуть подати заяву на отримання одноразової матеріальної допомоги. Ми вже детально розповідали про таку допомогу.

Мінекономіки акцентує, що роботодавцю до 21 грудня необхідно звернутися до центру зайнятості за своїм місцем перебування та надати пакет документів:

- заяву за формою, визначеною додатком 1 до Порядку № 1231;

- копію наказу про скорочення або можливе скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів;

- копію відомості про найманих працівників за формою, визначеною додатком 2 до Порядку № 1231.

Надати документи можна безпосередньо до центру зайнятості або дистанційно у сканованому вигляді на електронну адресу відповідного центру зайнятості. До 22 грудня центр зайнятості розгляне документи та прийме рішення щодо виплат.

При цьому, матеріальна допомога не надається суб'єктам господарювання, які зареєстровані менш як три місяці або перебувають у стані припинення чи банкрутства. Також виплати не здійснюються підприємцям, які отримують допомогу по частковому безробіттю.

Обмеження щодо участі в програмі є і для найманих працівників. Так, матеріальна допомога не надається робітникам, які працюють у роботодавця за сумісництвом або за яких на дату звернення роботодавцем сплачено ЄСВ менше ніж за усі місяці III кварталу 2020 року.

Також Мінекономіки розповіло щодо особливостей надання одноразова компенсація суб'єктам господарювання ЄСВ, про яку ми теж інформували вас. Скористатися цією програмою можуть тільки юридичні особи, чия діяльність буде тимчасово призупинена у зв'язку з посиленням карантинних обмежень. Розмір одноразової компенсації розраховується як середнє значення сплаченого ЄСВ за останні 10 місяців. Правила надання компенсації визначено Порядком № 1234.

Отже, для отримання допомоги необхідно в період з 14 до 21 грудня подати до територіального органу ДПС за місцем обліку заяву в електронній формі з використанням засобу кваліфікаційного електронного підпису.

В заяві необхідно вказати:

- код територіального органу ДПС;

- назву територіального органу ДПС;

- інформацію про суб'єкта господарювання (податковий номер, найменування, контактний телефон);

- код та назву основного виду економічної діяльності згідно з КВЕД;

- банківські реквізити для перерахування суми (рахунок IBAN);

- ПІБ та підпис керівника.

Заява розглядається територіальним органом ДПС протягом трьох робочих днів з дня її отримання. Про результати розгляду заяви суб'єкту господарювання надсилається квитанція про внесення даних заяви до реєстру (друга квитанція), яка формується в автоматичному режимі (в електронній формі) та є підтвердженням внесення даних заяви до реєстру.

Важливо, що відшкодування зможуть отримати компанії, які не мають заборгованості зі сплати ЄСВ станом на 10 грудня 2020 р.

Щоб іти в ногу з вимогами чинного законодавства, користуйтеся інформаційно-правовою системою ЛІГА:ЗАКОН. Вона допоможе відслідковувати зміни в законодавстві. Замовляйте продукти та системи ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини