Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як довести податківцям, що розрахунок через Liqpay безготівковий

Реклама

Суперечки через те, чи слід вважати розрахунки через веб-інтерфейс Liqpay безготівковими, не вщухають, тому ГУ ДПС у Черкаській області видало чергове роз'яснення на відповідний запит.

Передусім, посилаючись на лист НБУ від 28.09.2020 р. № 57-0009/53844 податківці нагадали, що безготівкові розрахунки - це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводить банк на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Розрахунки суб'єктів господарювання та фізичних осіб, у разі їх здійснення готівкою без відкриття поточного рахунку, шляхом унесення готівки до банків або небанківських установ для подальшого її переказу на рахунки інших суб'єктів господарювання або фізичних осіб, для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів безготівковими (п. 10 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148).

Отже, для суб'єкта господарювання безготівковим розрахунком є оплата товарів та послуг, що здійснена шляхом переказу коштів на його рахунок незалежно від способу ініціювання такого переказу покупцем.

Таким чином, на думку податківців, розрахунок за товари онлайн банківською карткою через веб-інтерфейс Liqpay вважається безготівковим розрахунком.

До речі, документи, які необхідні для вчинення правочину у сфері електронної комерції, було розглянуто в матеріалі "Інтернет-магазин: як учинити правочин в електронній торгівлі" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку на БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: ІПК ГУ ДПС у Черкаській області від 25.11.2020 р. № 4829/ІПК/23-00-07-0714

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини