Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які є обмеження на розрахунки за ЗЕД-контрактом корпоративною карткою — ДПС

Реклама

ДПС, регулярно отримуючи запити стосовно дозволу розрахунків по імпортному зовнішньоекономічному контракту за допомогою електронних платіжних засобів (корпоративна картка, електронна картка), відповіла що порядок виконання операцій із застосуванням платіжних інструментів, у тому числі обмеження щодо цих операцій, визначаються законами України та нормативно-правовими актами НБУ. Тому з даного питання порадили звернутись до НБУ (роз'яснення ДПС із категорії 112.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Власне кажучи, НБУ раніше вже надавав роз'яснення з цього питання, зокрема у листі від 21.06.2019 р. № 40-0006/32346.

Зокрема, у листі йде мова про те, що розрахунок за одним таким договором не заборонено, за умови, якщо в один операційний день він не перевищуватиме незначний розмір. Це відповідає вимогам норми п. 32-1 Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, що затверджено постановою НБУ від 02.01.2019 р. № 2.

У даному контексті незначний розмір валютної операції слід розуміти як її розмір (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на дату здійснення операції), який є меншим, ніж встановленний розмір, що установлений для фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу.

На сьогоднішній день, фіноперація підлягає моніторингу, якщо сума дорівнює чи перевищує 400 тис. гривень (для суб'єктів господарювання, які проводять лотереї та/або азартні ігри, - 55 тис. гривень). Якщо операція в інвалюті - еквівалентна сума за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 400 тис. гривень на момент проведення фіноперації (ч. 1 ст. 20 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 06.12.2019 р. № 361-IX).

Також на цю тему читайте статтю видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Співробітник у відрядженні за кордоном купив ТМЦ: як бути підприємству"

Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку на БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини