Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Положення про реєстрацію платників ПДВ змінили

Реклама

В ДПС вказали на новації, які з'явилися в Положенні про реєстрацію платників ПДВ. Йдеться про зміни, внесені наказом Мінфіну від 21.10.2020 р. № 629.

1. Виключно в електронному форматі здійснюється взаємодія між суб'єктами господарювання та контролюючими органами під час реєстрації платника ПДВ. Зокрема, виключено норму про можливість подати реєстраційну заяву платника ПДВ особисто фізсобою або безпосередньо керівником або представником юрособи до контролюючого органу. Будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації чи прийняла рішення про добровільну реєстрацію платником ПДВ, подає заяву в електронній формі. Іншого способу подачі такої заяви не передбачено.

2. Новостворені суб'єкти господарювання замість подання держреєстратору Заяви про добровільну реєстрацію платником ПДВ (як додатка до заяви про держреєстрацію) можуть заявити про своє бажання добровільно зареєструватись як платник ПДВ під час держреєстрації юрособи або держреєстрації ФОП, заповнивши відповідний розділ про обрання системи оподаткування у заяві про держреєстрацію.

3. Приведено у відповідність до Закону № 466 строк подачі Заяви у разі добровільної реєстрації платником ПДВ, а також у разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку - не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних (замість 20 календарних днів до початку податкового періоду).

4. Скасовано особливості реєстрації платником ПДВ юрособи, утвореної шляхом перетворення, залежно від дати держреєстрації такої особи. Тобто не залежно від дати держреєстрації особи, утвореної шляхом перетворення, у разі якщо така особа бажає здійснити перереєстрацію, то вона протягом 10 робочих днів, що настають за датою завершення перетворення, подає до контролюючого органу Заяву з позначкою "Перереєстрація".

5. Спрощено процедури перереєстрації платників ПДВ. Зокрема, не передбачається перереєстрація у разі зміни суб'єктом господарювання місцезнаходження (місця проживання), а перереєстрація у зв'язку зі зміною найменування (крім перетворення) (ПІБ) платника ПДВ, який включений до ЄДР, здійснюється контролюючим органом без подання Заяви на підставі відомостей з ЄДР.

6. Запроваджено автоматизовану процедуру анулювання реєстрації платника ПДВ.

Проте ДПС повідомила про те, що доопрацьовується програмне забезпечення у частині автоматичної перереєстрації платників ПДВ та автоматичного анулювання реєстрації платників ПДВ на підставі відповідних відомостей з ЄДР та даних реєстру платників єдиного податку.

Також ознайомтесь зі статтею "Фінальні бухгалтерські справи: закриваємо рік на підприємстві" у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку на та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини