Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила та приклади розрахунку середньої зарплати для відпускних в роз'ясненні Мінекономіки

Реклама

Починаючи із 12 грудня середню зарплату для відпускних обчислюють за оновленими правилами. Із цієї дати працюють зміни до Порядку № 100, які внесені постановом КМУ від 09.12.2020 р. № 1213.

Тепер Мінекономіки видало роз'яснення щодо порядку обчислення середньої зарплати у зв'язку з набранням чинності постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1213.

По-перше, якщо дата початку події, з якою пов'язаний розрахунок середньої зарплати, відбулася до 11.12.2020 року (включно), то застосовують попередні правила із Порядку № 100. Якщо ж дата початку події, з якою пов'язаний розрахунок середньої зарплати, припадає на 12.12.2020 року і пізніше, то необхідно застосовувати положення Порядок № 100 з урахуванням змін, внесених постановою № 1213.

Практично це означає, що середній заробіток для відпусток, які починаються із 12.12.2020 року, рахуємо за новими правилами.

По-друге, виключено норму щодо застосування коефіцієнту коригування при обчисленні середньої зарплати при підвищенні тарифних ставок (посадових окладів) у розрахунковому періоді чи у періоді збереження середньої зарплати.

Тобто, у разі підвищення тарифних ставок (посадових окладів), наприклад з 1 січня 2021 року, всі виплати, які враховують при обчисленні середньої зарплати враховують у тому розмірі, в якому вони нараховані без застосування коефіцієнта підвищення тарифних ставок (посадових окладів).

При цьому, підстав для перерахунку середньої зарплати, яка зберігалася за працівниками до 12.12.2020 року і була нарахована з урахуванням коефіцієнтів підвищення тарифних ставок (посадових окладів), немає, але в подальшому її розмір коригуватися не буде.

Також в роз'ясненні наведено приклади розрахунку:

- середньої зарплати виходячи з виплат за два календарні місяці роботи працівникам, які пропрацювали менше двох календарних місяців;

- середньої зарплати, якщо в розрахунковому періоді нараховувалися премії та інші виплати, які виплачують за два місяці або більш тривалий період;

- середньої заробітної плати, виходячи з посадового окладу чи розміру мінімальної зарплати.

Ознайомтеся зі статтею "Розрахунок середньої зарплати: Порядок № 100 змінено" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Замовте доступ.

Новорічні знижки до 60% для бухгалтерів продовжено. Тримайте під контролем усі операції з подання звітності у 2021 році. ЛІГА:ЗАКОН пропонує інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для бухгалтерів за найвигіднішими цінами. Встигніть зробити собі новорічний подарунок.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини