Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яких ФОПів звільнили від сплати ЄСВ у 2021 році

14 січня 2021, 15:45
24362
0
Реклама

ГУ ПФУ у Вінницькій області нагадало, що з 01.01.2021 р. запрацювали норми Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" щодо усунення дискримінації за колом платників" №592-IX від 13.05.2020 р. (далі - Закон № 592).

Цим Законом знижено ЄСВ-навантаження для деяких ФОПів. Так, від сплати ЄСВ за себе звільнили наступні категорії платників:

  • осіб, які провадять незалежну професійну та іншу діяльність, та одночасно зареєстровані фізособами-підприємцями;

  • фізосіб-підприємців та незалежних професіоналів, що мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем було сплачено ЄСВ, у розмірі не менше мінімального;

  • фізосіб-підприємців (крім підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, членів фермерських господарств, які не отримали дохід (прибуток) у звітному періоді;

  • осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю;

  • фізосіб-підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну та іншу діяльність, та отримують пенсію за вислугу років.

Нагадаємо, що ыншим нормативно-правовим актом - Законом № 1072 платники єдиного податку І групи тимчасово звільняються від сплати єдиного податку за грудень 2020 року та січень - травень 2021 року (крім випадків порушення такими платниками встановлених главою 1 розділу XIV ПКУ умов застосування першої групи платників єдиного податку). Детально про це читайте в повідомленні.

Окрім того, Законом № 592 передбачено списання заборгованості зі сплати єдиного внеску ФОПам-загальносистемникам, починаючи з 1 січня 2017 року по 1 січня 2021 року, а також штрафів та пені, нарахованих на ці суми заборгованості. Для цього підприємці повинні протягом 90 календарних днів з дати набрання чинності Закону подати держреєстратору заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу звітність з ЄСВ за 2017-2020 роки, якщо вона не була подана раніше, та заяву про списання недоїмки та штрафів. Детально про це ми розповіли у повідомленні.

Радимо також ознайомитися з матеріалом "Зміни для ФОПів у 2021 році: ЄСВ, єдиний податок, РРО" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Читайте також:

- "На які бюджетні рахунки сплачувати податки та ЄСВ у 2021 році":

- "Cтавки судового збору для юросіб та ФОПів у 2021 році";

- "Підприємцям пояснили, як заповнити звіт з ЄСВ за 2020 рік";

- "Як ФОПу відобразити списання ЄСВ у звітності";

- "Хто на єдиному податку у 2021 році не зможе обійтися без РРО - ДПС".

Нагадаємо, що податкові "канікули" та карантинні виплати ФОПам не звільняють підприємців від обов'язкового подання звітності. Отримайте найпростіший сервіс формування і подання звітів для ФОП лише за 337 грн на рік.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини