Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінсоцполітики пояснило, чи потрібно складати наказ на індексацію зарплати

Реклама

Мінсоцполітики вказало на те, що норм та положень про необхідності видавати наказ при настанні права на проведення індексації грошових доходів на підприємствах, установах, організаціях не передбачено в Законі України "Про індексацію грошових доходів населення" від 03.07.1991 р. № 1282-XII та Порядку № 1078.

Висновок містить лист Мінсоцполітики від 03.02.2020 р. № 1476/0/290-20/51.

Правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та нарахування сум індексації визначені Порядком № 1078. Саме він і передбачає, в яких випадках настає право на чергову індексації та як рахувати бухгалтеру суму індексації зарплати.

Свого часу Верховний суд (Друга судова палата Касаційного цивільного суду) в постанові від 06.06.2018 р. у справі № 695/984/16-ц пояснював, що виплата індексації зарплати має підтверджуватися належним чином оформленими первинними бухгалтерськими документами.

Судові тяганини, пов'язані з ненарахуванням роботодавцями індексації зарплати, набирають неабияких обертів. Можна знайти безліч рішень судових інстанцій по справах, у яких позивачами є працівники, а відповідачами - роботодавці, або ж позиваються вже роботодавці щодо неправомірних, на їхню думку, штрафів, накладених органами Держпраці. Одне із таких рішень проаналізовано у матеріалі "Індексацію донараховано до початку перевірки: чи бути штрафу" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини