Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За яких умов оподатковують суми моральної шкоди, виплачені за рішенням суду — ДПС

Реклама

Податківці пояснили деякі деталі щодо оподаткування ПДФО суми моральної шкоди, яку виплачують за рішенням суду.

Потрібно враховувати, що після змін до пп. 164.2.14 ПКУ згідно Закону № 466-IX, які діють із 23.05.2020 року, до оподаткованого доходу включають дохід у вигляді відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім сум, що за рішенням суду спрямовують на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров'ю, а також відшкодувань моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, або в розмірі, визначеному законом.

Цю норму в ДПС розтлумачили у форматі питання - відповіді платника податків.

1. Чи стосується обмеження у розмірі, що не перевищує чотирикратний розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, або в розмірі, визначеному законом, до всього пункту "а" чи тільки до відшкодування моральної шкоди?

Обмеження, зазначені в пп. 164.2.14 ПКУ, стосуються відшкодування моральної шкоди.

2. Якщо загальний розмір відшкодування моральної шкоди, що зазначений у постанові ДВС згідно винесеного рішення суду, який підлягає утриманню із зарплати працівника у розмірі 20 % до виплати загальної суми боргу перевищує чотирикратний розмір мінімальної заробітної плати, то чи необхідно сплачувати ПДФО в тому місяці, коли загальний розмір проведених утримань досягне перевищення чотирикратного розміру мінімальної зарплати?

Коли дохід у вигляді відшкодування моральної шкоди перевищує розмір встановлений пп. 164.2.14 ПКУ, тоді сума такого перевищення оподатковується ПДФО і військовим збором під час її нарахування.

3. На 1 січня якого звітного (податкового) року застосовувати розмір мінімальної зарплати для визначення неоподатковуваного розміру відшкодування моральної шкоди, якщо сума утримань із зарплати працівника для відшкодування моральної шкоди на користь іншої фізичної особи згідно постанови ДВС переходить на наступний звітний (податковий) рік або покриває кілька років, включаючи минулі періоди?

Розмір мінімальної зарплати з метою визначення суми перевищення відшкодування моральної шкоди застосовують на 1 січня звітного року в якому прийнято рішення суду, незалежно від того, що виконання цього рішення переходить на наступні роки.

4. Чи застосовуються зазначені зміни до сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування моральної шкоди, якщо постанова ДВС надійшла до підприємства після 23.05.2020, але дата рішення суду зазначена до 23.05.2020 р.? Чи застосовуються нововведення до сум, що за рішенням суду спрямовуються на відшкодування моральної шкоди, які вже є на виконанні у підприємства, та частково виконані?

Якщо рішення суду прийнято до 23.05.2020 р., то дохід у вигляді відшкодування моральної шкоди оподатковується відповідно до норм ПКУ, які діяли до 23.05.2020 р.

5. Якщо надійшли дві чи більше постанов ДВС на виконання рішень суду для утримання відшкодування моральної шкоди на користь однієї і тієї ж фізичної особи, то необхідно за кожною окремою постановою ДВС визначити сукупний оподатковуваний розмір відшкодування (понад чотирикратний розмір мінімальної заробітної плати) або у сукупному розмірі за всіма постановами ДВС, які стосуються відшкодування моральної шкоди на користь цієї фізичної особи?

Дохід у вигляді суми перевищення моральної шкоди визначається за кожним рішенням суду окремо, незалежно від кількості прийнятих рішень на користь однієї і тієї ж особи.

Джерело: ІПК ДПС від 02.12.2020 р. № 4921/ІПК/99-00-04-05-03-06.

Ознайомтеся зі статтею "Відшкодування моральної шкоди (огляд судової практики)" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини