Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд змінює правила щодо зовнішньоекономічної діяльності

21 січня 2021, 09:25
3977
0
Реклама

На своєму засіданні 20 січня Кабінет Міністрів cхвалив проєкти законів щодо вдосконалення зовнішньоекономічної діяльності України.

Так, законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" повинен забезпечити захист прав та інтересів України та її суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності у надзвичайних ситуаціях в міжнародній торгівлі та/або міжнародних відносинах із дотриманням правового забезпечення виконання зобов'язань України за міжнародними договорами.

Серед іншого у документі пропонується удосконалення процедури застосування та розширення переліку заходів України у відповідь на міжнародно-протиправні діяння та/або недружні дії іноземних держав або іншого суб'єкту міжнародного права стосовно України. Зокрема це буде заборона зовнішньоекономічних операцій або встановлення обмеження на їх здійснення, скасування тарифних пільг (тарифних преференцій) щодо ставок Митного тарифу України та/або зупинення звільнення від оподаткування ввізним митом, обмеження транзиту товарів.

Інший схвалений урядом законопроєкт "Про внесення зміни до статті 275 Митного кодексу України щодо вдосконалення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності" пропонується можливість встановлювати спеціальне мито як заходи у відповідь на міжнародно-протиправні діяння та/або недружні дії іноземної держави або іншого суб'єкту міжнародного права стосовно України та як заходи у відповідь на дискримінаційні дії іноземної держави або іншого суб'єкту міжнародного права стосовно суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України.

"На сьогодні весь світ використовує принцип протекціонізму - захисту своїх виробників. В цьому ракурсі ми також маємо захищати своїх виробників та експортерів на міжнародній торговій арені, тим самим підвищуючи конкурентоспроможність національної економіки", - прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Також на засіданні КМУ з техніко-юридичними правками схвалено законопроєкт, який дозволить врегулювати механізм залучення іноземних інвестицій у підприємства, що мають стратегічне значення для національної безпеки України. Документ визначатиме принципи здійснення іноземних інвестицій, види діяльності, що мають стратегічне значення для національної безпеки України. Для координації та моніторингу впливу інвестицій на національну безпеку України буде утворено Міжвідомчу комісію з питань оцінки впливу іноземних інвестицій.

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів та інших нормативно-правових актів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовити прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини