Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кредити та позики за МСФЗ: нюанси дисконтування – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Реклама

За умов обмежених фінансових ресурсів питання залучення додаткових коштів є актуальним для багатьох вітчизняних підприємств. Кредити та позики є фінансовими інструментами, що дають змогу отримати додаткові кошти на реалізацію актуальних для підприємства напрямів діяльності. А що з обліково-звітними наслідками? Коли необхідно дисконтувати суму отриманого кредиту, а коли дисконтування й зовсім не обов'язкове, як обрати ставку дисконту? Щоб отримати відповіді на ці питання, спочатку пропонуємо розібратись із сутністю кредитів і позик із позиції МСФЗ.

Для початку з'ясуємо, чим є кредити й позики в контексті норм вітчизняного законодавства (табл. 1).

Таблиця 1

Сутність кредитів і позик

Норма

Визначення

1.

пп. 14.1.267 ПКУ

Позика - це грошові кошти, що надають резиденти, які є фінансовими установами, або нерезиденти, крім нерезидентів, які мають офшорний статус, позичальнику на визначений строк із зобов'язанням їх повернення та сплатою процентів за користування сумою позики.

2.

ст. 1046 ЦКУ

За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність іншій стороні (позичальникові) грошові кошти чи інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

3.

ст. 2 Закону про банки

Банківський кредит - це будь-яке зобов'язання банку надати певну суму грошей, будь-яка гарантія, будь-яке зобов'язання придбати право вимоги боргу, будь-яке продовження строку погашення боргу, яке надано в обмін на зобов'язання боржника щодо повернення заборгованої суми, а також на зобов'язання на сплату процентів та інших зборів із такої суми.

Як бачимо, нормативні акти більшою мірою оперують поняттям "позика".

Розлогіше про це читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

"Кредити та позики за МСФЗ: сутність як передумова дисконтування";

"Кредити та позики за МСФЗ: ключові акценти дисконтування";

"Кредити та позики за МСФЗ: як обрати ставку дисконтування";

"Кредити та позики за МСФЗ: дозволені звільнення від дисконтування".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, іншим документам та інструментам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішайте скористатися тестовим доступом і оцініть зручність та швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини