Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи коригують податковий кредит при поверненні товару та відсутності зареєстрованої податкової накладної

Реклама

Коли платник ПДВ не сформував ПК у зв'язку із зупиненням реєстрації ПН, то при поверненні коштів/товарів у нього не має підстав для зменшення ПК Відповідний висновок наводить ГУ ДПС у Донецькій області.

У п. 192.1 ПКУ встановлено, якщо після постачання товарів/послуг відбувається будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми ПЗ та ПК постачальника та отримувача коригують на підставі РК до ПН, зареєстрованому в ЄРПН.

РК, складений постачальником до ПН, яка складена на отримувача - платника податку, реєструє в ЄРПН:

- постачальник (продавець) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

- отримувач (покупець) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений РК отримувачу.

Керуючись пп. 192.1.1 ПКУ, якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму ПЗ за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму ПК за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник ПДВ на дату проведення коригування, а також збільшив ПК у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

Водночас не відносять до ПК суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, які не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН/РК до таких ПН чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ.

Оцініть переваги професійного рішення Liga360 для бухгалтерів. Контролюйте звітність, сплату податків, економте час на пошук типових договорів і форм, слідкуйте за змінами законодавства. Вирішуйте будь-які робочі завдання з модулем “Ситуації для бухгалтера” та консультаціями експертів. Тестовий доступ до Liga360: Бухгалтер можна замовити тут.

Також зверніть увагу, що вже оновлені форми податкової накладної та декларації з ПДВ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини