Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реорганізація бюджетних установах: хто має переважне право залишитися при вивільненні працівників

Реклама

Державний центр зайнятості звертає увагу, що при реорганізації підприємства, установи чи організації повинні враховуватись норми законодавства про працю Вони надають окремим категоріям працівників переважне право залишитися на роботі, а для деяких працівників передбачений “запобіжник” від вивільнення, крім випадків ліквідації підприємства, установи чи організації.

Зокрема, вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до трьох років, одиноких матерей (одиноких батьків) можна звільнити лише, коли підприємство (установа) ліквідується. Навіть якщо установа ліквідується, то роботодавець вживає заходи для зайнятості таких категорій громадян. Звільнення неповнолітніх під час реорганізації допускають у виняткових випадках, із обов'язковим працевлаштуванням і за згоди служби у справах дітей (ст. 198 КЗпП).

До категорій працівників, які мають переважне право залишитись на роботі, згідно ст. 42 КЗпП належать, зокрема:

- учасники бойових дій;

- сімейні, за наявності двох і більше утриманців;

- особи, в сім'ях яких немає інших працівників з самостійним заробітком.

Також деякі працівники мають переважне право залишитися на роботі не на постійній основі, а тільки протягом певного проміжку часу. До таких включені працівники з числа демобілізованих військовослужбовців строкової служби. Вони мають таке право протягом двох років з дня звільнення зі служби. А особи передпенсійного віку мають аналогічне право за умови, що їм залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

Не встигаєте за змінами законодавства? Liga360 інформуватиме вас автоматично. Налаштуйте Smart-сигнали, щоб відстежувати всі податкові й бюджетні зміни. Отримуйте сповіщення не лише про НПА в цілому, а й правки в окремих абзацах. Щоб спробувати всі функції Liga360: Бухгалтер замовте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини