Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В податкових деклараціях 2021 року треба вказувати нові коди КОАТУУ

Реклама

Податківці повідомили платників податків про зміни в КОАТУУ, які зумовили адміністративно-територіальна реформа, а також децентралізація. Як результат утворились нові райони та об'єднані територіальні громади.

КОАТУУ призначений для забезпечення достовірності, зіставності, цілісності та автоматизованої обробки інформації у територіальному розрізі.

Джерелом інформації для оновлення КОАТУУ є рішення ВРУ, опубліковані у "Відомостях Верховної Ради України", а також оприлюднені дані про адміністративно-територіальні одиниці на порталі ВРУ (рубрика "Ресурси", довідник "Адміністративно-територіальний устрій").

Це прямо впливає на заповнення спеціальних реквізитів у податковій звітності: декларації по землі, екологічного податку, з рентної плати, транспортного податку, податку на нерухоме майно, збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору.

Тому при подачі звітності платникам податків потрібно вказувати у звітності на 2021 рік нові КОАТУУ.

Саме на це звертають увагу в ГУ ДПС у Київській області.

Якщо одна юрособа має декілька об'єктів оподаткування на території різних адміністративних одиниць, то до податкового органу за місцезнаходженням кожного з об'єктів подають окремі податкові декларації, тобто за різними кодами КОАТУУ. Це стосується і випадку, коли всі території підпорядковані одному податковому органу. Податкові зобов'язання за кожною з таких декларацій також сплачують окремо щомісяця - до різних бюджетів за місцезнаходженням конкретного об'єкта оподаткування.

У випадку подання податкової звітності з невірно вказаним КОАТУУ в податковому органі за місцезнаходженням об'єкта виникає факт неподання або несвоєчасного подання податкової декларації. Тоді до платника податку можуть застосовуватися штрафні санкції відповідно до ст. 120 ПКУ.

При самостійному виявленні помилки платник треба подати декларації:

- за КОАТУУ, який вказано невірно, - уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити до зменшення податкове зобов'язання;

- за вірним КОАТУУ - податкову декларацію за типом "Звітна".

На сайті Держстату розміщено повідомлення про затвердження Кодифікатору адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (наказ Міністерства розвитку громад від 26.11.2020 р. № 290 зі змінами, внесеними наказом від 12.01.2021 р. № 3), який відповідає чинному законодавству і запроваджується на заміну КОАТУУ.

Нова редакція Кодифікатору затверджена наказом 12.01.2021 р. № 3.

Як подавати фінансову звітність в податкові органи за новими правилами? Дізнайтеся на вебінарі “Актуальні питання, які варто врахувати при складанні річної звітності та Декларації з податку на прибуток”. Реєструйтеся за посиланням для вільного доступу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини