Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До 12 років позбавлення волі з конфіскацією — Рада встановила відповідальність за шахрайство з ПДВ

Реклама

Верховною Радою прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України" (законопроект № 3959-1).

Законопроектом пропонується визначити законодавче підґрунтя для створення та реалізації окремих завдань незалежного державного правоохоронного органу, який у тому числі повинен виконувати функції аналітичної оцінки, запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності. Нагадаємо, що нещодавно парламент ухвалив закон про БЕБ.

Законопроектом у КпАП встановлюються такі положення:

- визначається відповідальність працівників Бюро економічної безпеки України;

- передбачається адміністративна відповідальність за незаконне використання найменування та ознак належності до Бюро економічної безпеки України.

Так, за незаконне використання найменування та ознак належності до БЕБ будуть штрафувати фізичних осіб у розмірі від 17 тисяч до 34 тисяч грн. Якщо ж під БЕБ будуть "маскуватися" юридичні особи, фізособи - підприємці чи громадські об'єднання, то штраф буде для ФОПів чи посадовців від 34 тисяч до 51 тисячі грн. За повторення протягом року указаних дій штраф сягатиме для фізосіб суми від 51 тисячі до 68 тисяч, а для ФОПів та посадових осіб - від 68 тисяч до 85 тисяч грн.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. А дізнатися про дієві практики захисту від безпідставних претензій контролерів - у системі судових рішень VERDICTUM.

У ККУ вводиться відповідальність за шахрайство з ПДВ, як окремий вид кримінального правопорушення, розслідування якого віднесено до компетенції Бюро економічної безпеки України.

Так, розкрадання або незаконне заволодіння бюджетними коштами шляхом отримання бюджетного відшкодування, а так саме подання заяви про повернення суми бюджетного відшкодування, вчинені шляхом подання завідомо неправдивих відомостей (в тому числі в результаті використання завідомо підробленого документа) буде каратися штрафом до 850 грн або громадськими роботами на строк до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на строк до 3-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років або без такого.

Указані дії, вчинені повторно або вчинені організованою групою, хочуть карати штрафом від 850 до 1700 грн або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

За шахрайство з ПДВ, якщо йдеться про значні, великі чи особливо великі розміри, передбачено ще суворіші санкції - аж до позбавлення волі на строк від п'яти до дванадцяти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

У Кримінальному процесуальному кодексі законопроектом буде визначена основна та додаткова підслідність Бюро економічної безпеки України, внесені інші необхідні зміни.

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів та інших нормативно-правових актів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовити прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини