Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Навчання персоналу через Zoom та Skype з-за кордону: чи сплачувати ПДВ з послуг

Реклама

Карантинні обмеження та сучасні засоби комунікацій змушують бізнес все частіше користуватися онлайн-сервісами із навчання та підготовки персоналу. Тому і питання щодо оподаткування таких онлайн послуг не залишилися осторонь.

В ДПС відповіли на ситуацію платника ПДВ, який для підвищення сервісу у магазинах, вдосконалення роботи та застосування новітніх підходів у галузі роздрібної торгівлі та обміну досвідом отримує/надає послуги з навчання персоналу від нерезидента/нерезиденту через мережу інтернет (за допомогою програм Zoom, Skype тощо).

Податківці відсилають до п.п. 186.2 - 186.4 ПКУ, якими визначені категорії послуг, місце постачання яких визначають залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Місцем постачання послуг, крім операцій, зазначених у п. 186.2 і 186.3 ПКУ, є місце реєстрації постачальника (п. 186.4 ПКУ).

Тому порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання.

Зважаючи, що послуги із навчання персоналу через мережу інтернет (за допомогою програм Zoom, Skype тощо) відсутні у переліку послуг, визначених у п. 186.2 і 186.3 ПКУ, то місцем постачання таких послуг є місце реєстрації їх постачальника.

Тож виходить, якщо послуги із навчання персоналу через мережу інтернет постачає платнику нерезидент, то операції з постачання таких послуг не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Коли ж послуги із навчання персоналу через мережу інтернет постачає платник нерезиденту, то операції з постачання таких послуг є об'єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20%.

Джерело: ІПК ДПС від 13.01.2021 р. № 139/ІПК/99-00-21-03-02-06.

Оцініть переваги професійного рішення Liga360 для бухгалтерів. Контролюйте звітність, сплату податків, економте час на пошук типових договорів і форм, слідкуйте за змінами законодавства. Вирішуйте будь-які робочі завдання з модулем “Ситуації для бухгалтера” та консультаціями експертів. Тестовий доступ до Liga360: Бухгалтер можна замовити тут.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути .в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини