Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вільний час на пошук нової роботи для скорочених працівників може передбачатися колдоговором — Держпраці

Реклама

Реорганізація районних держадміністрацій, органів місцевого самоврядування зумовили масове вивільнення працівників. В ході цього процесу працівники вимушені паралельно із завершенням терміну свого перебування на посаді здійснювати пошук нової роботи.

Але чи може роботодавець надавати працівнику вільний від роботи час для пошуку роботи? Відповідь на це питання озвучили в ГУ Держпраці в Одеській області.

Одночасно з попередженням про звільнення у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці роботодавець пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації. За відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно.

Проте ані ст. 492 КЗпП, ані чинне законодавство України про працю не містить норм, які б зобов'язували роботодавця надавати вільний від роботи час для пошуку роботи працівникові, якого попереджено про вивільнення у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП).

Водночас роботодавці в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників (ст. 91 КЗпП)

Відповідні норми включають до колдоговору або іншого локального нормативного документу роботодавця.

Таким чином, норма, що надає працівникам, попередженим про скорочення їх посад, певної кількості годин робочого часу із збереженням зарплати для пошуку нової роботи, може бути передбачена у колдоговорі.

Якщо такі гарантії встановлено роботодавцем, то для їх надання працівникові необхідно подати письмову заяву, а роботодавцю видати відповідний наказ (розпорядження).

Час для пошуку нової роботи на підставі положень колдоговору включають до складу робочого часу. У табелі обліку використаного робочого часу такі години позначають як години роботи, передбачені колдоговором ("Р" або "01").

Із судовою практикою у сфері захисту трудових прав допоможе система VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Додатково ознайомтеся зі статтею "Чи можна звільнити працівника у зв'язку зі скороченням посади, не запропонувавши йому іншої роботи" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини