Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін продемонстрував нову форму обліку доходів і витрат для ФОПів, яка замінить Книгу обліку

Реклама

Міністерство фінансів України оприлюднило проект наказу "Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення". Пропонується затвердити типову форму, за якою буде здійснюватися облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку для відповідних категорій самозайнятих осіб. Відповідно втратить силу Наказ № 481, яким свого часу були затверджені форма та порядок ведення Книги обліку доходів і витрат.

Нагадаємо, що згідно з п. 177.10 та п. 178.6 ПКУ фізичні особи - підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності. На сьогодні ФОПи-загальносистемники і фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, це роблять з використанням форми Книги, затвердженої Наказом № 481. Для ведення Книги у паперовому вигляді ФОПи подають до контролюючого органу за місцем свого обліку прошнурований примірник Книги для її реєстрації.

Дещо по-іншому виглядає порядок ведення доходів ФОПами на єдиному податку. Детально про це читайте в матеріалі "ДПС повідомила нові правила ведення обліку доходів і витрат ФОПами із 1 січня 2021 року".

Liga:Report - найлегший сервіс подання звітності для підприємців із онлайн-версією Книги обліку доходів. Дізнайтеся більше.

Законом № 786 передбачено, що з 01.01.2021 фізичні особи - підприємці і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести облік доходів і витрат за типовою формою. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет. Разом з тим норми щодо ведення обліку доходів та витрат у формі Книги, її порядку ведення Законом № 786 виключено з ПКУ.

У новій типовій формі враховано наявність обов'язкових відомостей, визначених у статтях 177 та 178 ПКУ. Крім того, у проекті наказу пропонується забезпечити реалізацію окремих положень Кодексу для фізичних осіб - підприємців у частині включення до складу витрат амортизаційних відрахувань з веденням їх обліку та відображенням у типовій формі.

Водночас норми проекту наказу не передбачають будь-яких додаткових дій фізичних осіб - підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, під час використання типової форми, окрім виконання вимог Кодексу. Також у разі прийняття рішення фізичною особою - підприємцем вести облік за типовою формою на паперових носіях у Кодексі відсутні вимоги щодо шнурування та здійснення реєстрації такої типової форми в контролюючому органі.

Передбачений проектом Порядок ведення типової форми встановлює: на підставі первинних документів за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

У разі ведення обліку доходів і витрат у паперовому вигляді самозайнята особа буде зобов'язана виконувати записи розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. Внесення виправлень здійснюється шляхом створення нового запису, який засвідчується підписом самозайнятої особи.

У разі ведення обліку доходів і витрат в електронному вигляді самозайнята особа буде зобов'язана вести таку форму у форматі EXCEL, крім випадку ведення обліку доходів і витрат в електронній формі засобами електронного кабінету.

Фізичні особи - підприємці, зареєстровані як платники ПДВ, не будуть включати до витрат і доходу суми податку на додану вартість, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг). Не включаються до доходу ФОП і суми акцизного податку з реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Типова форма буде зберігатися у самозайнятої особи протягом 3 років після закінчення звітного періоду, у якому здійснено останній запис.

Бажаєте бути впевненими у своїх партнерах і клієнтах? Захистіть бізнес з новим інструментом у CONTR AGENT. Відслідковуйте зв'язки та дані фізичних осіб - тільки з офіційних державних реєстрів. Будуйте повну картину про партнера до того, як досягнете домовленостей. Тільки у лютому придбайте CONTR AGENT за вигідною ціною.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини