Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила дистанційної та надомної роботи діють із 27 лютого

Реклама

26.02.2021 року опублікований Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правового регулювання дистанційної, надомної роботи та роботи із застосуванням гнучкого режиму робочого часу" від 04.02.2021 р. № 1213-IX. Закон набирає чинності з 27.02.2021 року.

Документ остаточно врегулював правила дистанційної та надомної роботи.

Тепер при укладенні трудового договору про дистанційну роботу або про надомну роботу обов'язково має бути дотримана письмова форма.

Закон передбачає можливість ознайомити працівника з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором, локальними нормативними актами роботодавця, повідомленнями та іншими документами, з якими працівник має бути ознайомлений у письмовій формі, шляхом обміну електронними документами.

Також за письмовим погодженням між працівником і роботодавцем може встановлюватися гнучкий режим робочого часу.

У свою черга надомна робота - це форма організації праці, за якої робота виконується працівником за місцем його проживання або в інших визначених ним приміщеннях, що характеризуються наявністю закріпленої зони, технічних засобів (основних виробничих і невиробничих фондів, інструменту, приладів, інвентарю) або їх сукупності, необхідних для виробництва продукції, надання послуг, виконання робіт або функцій, передбачених установчими документами, але поза виробничими чи робочими приміщеннями роботодавця.

Мінекономіки повинен затвердити типову форму трудового договору про надомну та дистанційну роботу.

Виконання надомної роботи не тягне за собою змін у нормуванні, оплаті праці та не впливає на обсяг трудових прав працівників.

А ось укладати трудовий договір про дистанційну роботу за наявності небезпечних і шкідливих виробничих (технологічних) факторів заборонено.

Не встигаєте за змінами законодавства? Liga360 інформуватиме вас автоматично. Налаштуйте Smart-сигнали, щоб відстежувати всі податкові й бюджетні зміни. Отримуйте сповіщення не лише про НПА в цілому, а й правки в окремих абзацах. Щоб спробувати всі функції Liga360: Бухгалтер замовте тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини