Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Більші штрафи за порушення ПДР та нові правила зупинки автомобіля — опубліковано Закон

Реклама

Президент України підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху" № 1231-IX, який Верховна Рада ухвалила 16 лютого 2021 року. Він набере чинності 17 березня.

Закон № 1231 посилює відповідальність за порушення Правил дорожнього руху. Зокрема, перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на п'ятдесят кілометрів на годину потягне за собою накладення штрафу в розмірі 1700 грн.

У МВС акцентують, що значно актуалізовано відповідальність за кермування у стані алкогольного сп'яніння. Якщо раніше відповідальність за керування у стані алкогольного сп'яніння вперше передбачала штраф 10200 гривень і позбавлення права керування на рік, то тепер таке ж правопорушення вперше тягне за собою штраф у розмірі 17 тисяч гривень. Якщо особа вдруге протягом року скоює таке правопорушення, то вона мусить заплатити штраф 34 тисячі гривень, транспортний засіб вилучається на три роки, а також можливе оплатне вилучення транспорту (це процедура, за якою за рішенням суду транспортний засіб вилучається у власника, реалізовується на аукціоні, а отримані кошти повертаються власнику). Якщо особа втретє за рік сідає за кермо в стані алкогольного сп'яніння, то штраф виростає до 51 тисячі гривень, з адміністративним арештом до 15 діб, а також передбачається конфіскація транспортного засобу.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до законодавства з вашої теми - встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу - ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

У МВС також пояснюють, що Закон № 1231 передбачає посилення покарання за перевищення швидкості, невикористання ременів безпеки або мотошоломів, брудні, неосвітлені чи встановлені з порушенням номерні знаки. Для пішоходів та велосипедистів, які порушують правила дорожнього руху, також зросли покарання. Перехід у невстановленому місці або на заборонений сигнал світлофора/регулювальника буде вартувати - 255 гривень, раніше було 51 гривня. Порушення правил велосипедистом - 340 гривень. Повторне порушення ПДР велосипедистом чи пішоходом - 850 гривень штрафу.

З'явиться кримінальна відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп'яніння. Покарання за відповідною статтею ККУ охоплює діапазон від позбавлення волі на строк до трьох років (з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п'яти років) до позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років (з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від семи до десяти років). Якщо людина перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, призвела до ДТП, яка понесла за собою травми чи загибель потерпілих, то порушник не може розраховувати на умовно-дострокове звільнення, амністію чи помилування. Крім того, порушник не зможе уникнути відповідальності у зв'язку з каяттям, примиренням чи передачею порушника на поруки.

У Законі України "Про дорожній рух" встановили, що у випадку подання сигналу про зупинку водій зобов'язаний:

  • тримати руки в полі зору поліцейського і не виходити з транспортного засобу без дозволу;

  • на вимогу поліцейського пред'явити у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, - поліс страхування (або електронні аналоги відповідних документів).

Для пасажирів автотранспорту встановили обов'язки під час зупинки транспортного засобу на вимогу поліцейського знаходитися на своєму місці до відповідного розпорядження або вимоги поліцейського, на вимогу поліцейського вийти з транспортного засобу.

Законом № 1231 передбачається, що огляд водія (судноводія) на стан сп'яніння проводиться поліцейським з використанням спеціальних технічних засобів відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться у присутності двох свідків.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. А дізнатися про дієві практики захисту від безпідставних претензій контролерів - у системі судових рішень VERDICTUM.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини