Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін представив нову форми обліку доходів та витрат для ФОП-загальносистемників та незалежної профдіяльності

Реклама

ФОП - загальносистемники та фізособи, які провадять незалежну профдіяльність, наразі користуються формою Книги та Порядком її ведення, які затверджені наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481 (далі - наказ № 481).

Проте Законом № 786-IX внесені зміни до ПКУ в частині ведення обліку доходів і витрат ФОП та фізособами, які провадять незалежну професійну діяльність.

Починаючи із 01.01.2021 ФОП - загальносистемники і фізособи, які провадять незалежну профдіяльність, зобов'язані вести облік доходів і витрат за типовою формою. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

На сайті Мінфіну представлений доопрацьований проект наказу "Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами - підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення".

Першочергово пропонують затвердити типову форму, за якою здійснюватимуть облік доходів і витрат, та порядок ведення такого обліку для відповідних категорій самозайнятих осіб. Водночас проект визнає таким, що втратив чинність, наказу № 481.

У типовій формі врахували наявність обов'язкових відомостей, визначених у ст. 177 та 178 ПКУ. Для ФОП буде можливість включати до складу витрат амортизаційні відрахування з веденням їх обліку та відображенням у типовій формі.

Норми проекту наказу не передбачають будь-яких додаткових дій ФОП та фізосіб, які провадять незалежну профдіяльність, під час використання типової форми, окрім виконання вимог ПКУ. У разі прийняття рішення ФОП вести облік за типовою формою на паперових носіях відсутні вимоги щодо шнурування та здійснення реєстрації такої типової форми в контролюючому органі.

Обирайте комплексне рішення LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ від ЛІГА:ЗАКОН та миттєво подавайте звітність до держорганів, контролюйте борги й податки, а також моніторте контрагентів та бізнес-партнерів. Усе це в єдиному рішенні LIGA360:ПІДПРИЄМЕЦЬ. Ознайомитися з пропозицією.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини