Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування дивідендів у світлі змін щодо КІК

Реклама

До податківців звернулись із запитом щодо оподаткування дивідендів одержуваних від іноземних компаній фізичними особами.

На це у відомстві зауважили наступне.

Дохід у вигляді дивідендів, отриманих платником податків - фізичною особою - резидентом з джерел за межами України до 01.01.2022 р., оподатковуються за ставкою податку на доходи фізичних осіб у розмірі 9%. та військовим збором - 1,5%.

Дохід у вигляді дивідендів, отриманий фізичною особою - резидентом - контролюючою особою від юридичної особи - нерезидента (контрольованої іноземної компанії), у разі набрання чинності з 01.01.2022 г. положень п. 170.13 ПКУ, буде оподатковуватися:

- за ставкою 5%, якщо зазначений дохід отримано від юридичних осіб України - платників податку на прибуток (крім інститутів спільного інвестування);

- за ставкою 9%, якщо дохід у вигляді дивідендів, виплачується суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

При цьому вказаний дохід також буде об'єктом оподаткування військовим збором.

Фізична особа - резидент, яка є контролюючою особою юридичної особи - нерезидента має право на зарахування суми податків, сплачені за межами України.

Слід зазначити, що зарахуванню підлягає сума сплаченого податку, а не ставка податку.

При цьому сума військового збору сплачується фізичною особою - резидентом у повному обсязі відповідно до норм діючого законодавства.

Оподаткування доходу, отриманого фізичною особою - резидентом у вигляді дивідендів здійснюється відповідно до норм Кодексу та не залежить від зарахування зазначеного доходу на власний розрахунковий рахунок, відкритий у банку України або за межами території України.

Докладніше про це читайте в матеріалі "Новаціїї в оподаткуванні дивідендів за Законом № 466 - роз'яснюють в ДПС" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Джерело: ІПК ДПС від 05.03.2021 р. № 835/ІПК/99-00-04-03-03-09

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини