Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Акцизна декларація – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

29 березня 2021, 16:15
199
0
Реклама

Наприкінці 2020 року Наказом № 747 було внесено зміни до декларації акцизного податку (далі - Декларація). Уперше оновлену Декларацію подають за березень 2021 року не пізніше за 20 квітня 2021 року.

Насамперед зазначимо, що згідно з доповненою приміткою 3 платники акцизного податку заповнюють розділи та подають додатки до Декларації лише за операціями, за якими виникають податкові зобов'язання зі сплати акцизного податку або на здійснення яких платник податку має чинну (у тому числі зупинену) ліцензію.

Ці норми роз'яснено в оновленому п. 2 розд. I Порядку № 14, яким передбачено, що за кожний установлений ПКУ звітний період, незалежно від того, чи провадили платники господарську діяльність у звітному періоді та чи виникають податкові зобов'язання зі сплати акцизного податку, заповнювати й подавати відповідні розділи та додатки до Декларації мають:

- суб'єкти господарювання, які відповідно до п. 212.1 ПКУ є платниками акцизного податку та мають чинні (у тому числі зупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством;

- платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ (особа (у тому числі юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), постійне представництво, які реалізують пальне або спирт етиловий).

Ці правки відповідають нормам п. 49.21 ПКУ, які передбачають, що платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ, а також платники, які мають чинні (у тому числі зупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов'язані за кожний установлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Решта платників заповнюють і подають розділи та додатки до Декларації лише щодо тих операцій, які вони здійснюють і за якими в них виникають податкові зобов'язання зі сплати акцизного податку.

Зокрема, платник акцизного податку, який відповідно до пп. 212.1.11 ПКУ є суб'єктом господарювання роздрібної торгівлі та здійснює реалізацію підакцизних товарів, заповнює й подає лише розділ Д та додаток 6 до Декларації.

Розлогіше про це читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Акцизна декларація: що змінилося";

- "Акцизна декларація: зміни в додатках";

- "Акцизна декларація: новий порядок виправлення помилок";

"Акцизна декларація: нові додатки".

Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини