Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Списання нематеріального активу: коли нараховувати ПДВ

Реклама

Контролери вважають, що у разі списання нематеріальних активів у зв'язку з неможливістю отримання надалі економічних вигод від їх використання (для нематеріальних активів, придбаних до 1 липня 2015 року, - у разі, якщо під час такого придбання суми податку були включені до складу податкового кредиту) платник податку повинен врахувати норми пп. "г" п. 198.5 ПКУ та не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбувається їх списання, нарахувати податкові зобов'язання за основною ставкою виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ. Також потрібно скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну (адже такі нематеріальні активи не використовуються у господарській діяльності такого платника ПДВ.

База оподаткування при списанні таких нематеріальних активів визначається відповідно до п. 189.1 ПКУ виходячи з вартості їх придбання. При цьому не потрібно нараховувати податкові зобов'язання за операціями з ліквідації нематеріальних активів відповідно до п. 189.9 ПКУ.

Якщо платник податків відповідно до п. 198.3 ПКУ включив до складу податкового кредиту суми за податковими накладними, зареєстровані в ЄРПН постачальниками нематеріальних активів, та у відповідному звітному періоді нарахувало податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ, то додаткового нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при здійсненні операцій із списання таких нематеріальних активів відповідно до пп. "г" п. 198.5 ПКУ не потрібно.

Якщо нематеріальні активи, які списуються у зв'язку з неможливістю отримання надалі економічних вигод від їх використання, було придбано після 1 липня 2015 року без ПДВ, тобто податковий кредит за операціями з їх придбання не був сформований, то податкові зобов'язання згідно з пп. "г" п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

А от про зворотню ситуацію читайте в матеріалі "Нематактив поліпшено: як рахувати амортизацію в бухобліку" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Джерело: ІПК ДПС від 25.02.2021 р. № 715/ІПК/99-00-21-03-02-06

Більше відповідей ДПС на запитання платників податків з усіх напрямків податкового законодавства читайте в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини