Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що чекає породіль з 1 квітня 2021 року — суттєві зміни в оплаті послуг з медичної допомоги при пологах

Реклама

Зазвичай вагітність і пологи асоціюються в українок не лише з приємним очікуванням знайомства з малюком, а й із значною вартістю послуг, які є необхідними для вагітних та породіль. Проте, вже з 1 квітня 2021 року майбутні матусі зможуть скористатися окремим пакетом послуг “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”, плату за який здійснює Національна служба охорони здоров'я України (далі - НСЗУ). Про це інформує Координаційний центр з надання правової допомоги.

Пологові будинки, які уклали відповідний договір з НСЗУ на надання послуги "Медична допомога при пологах", отримають за кожні пологи оплату у розмірі 8 136 грн.

Що змінюється для пацієнтки? Кожна пацієнтка, незалежно від місця реєстрації та проживання, має право обирати у якого лікаря та в якому саме медичному закладі спостерігати неускладнену вагітність. Так, можна віддати перевагу своєму сімейному лікарю чи гінекологу в жіночій консультації. Крім цього, на власний розсуд, керуючись важливими саме для породіллі критеріями, самостійно обрати пологовий будинок, в якому народжувати.

Головне - відтепер не потрібно додатково робити жодні благодійні внески та нести до пологового пакети з медикаментами, запевняють у Координаційному центрі з надання правової допомоги. Всі послуги, що необхідні породіллі, в повному обсязі сплачує НСЗУ.

Якщо ж жінка потребує госпіталізації для збереження вагітності, то вона отримує таку допомогу також безоплатно - у межах пакету стаціонарної медичної допомоги. Для планової госпіталізації потрібне електронне направлення від лікаря, який спостерігає вагітну.

Однак, такі зміни не стосуються покращеного сервісу. Зокрема, перебування у палаті підвищеного комфорту, покращене харчування та додаткові сервіси належать до категорії платних послуг та не підлягають відшкодуванню НСЗУ. До безоплатного пакету допомоги при пологах включено наступні послуги:

- моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого;

- медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;

- медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині;

- зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію;

- стабілізацію стану дитини після народження;

- вакцинацію немовляти, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень;

- лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;

- харчування під час перебування у стаціонарі.

Як бухгалтеру встигнути за щоденним потоком інформації? Зарплата й кадри, податки, бухоблік - ексклюзивну аналітику щодо цих питань ви отримаєте у LIGA360. Замовляйте тестовий доступ уже сьогодні.

Зверніть увагу на такі матеріали сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" (скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух"):

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини