Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експертну грошову оцінку земель пропонують скасувати

Реклама

Група народних депутатів ініціювала зміни до Земельного кодексу України, Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні", Закону України "Про оцінку земель".

Вони переконують, що оціночна практика, яка склалася в Україні, ставить під сумнів можливість визначати ринкову вартість об'єкта нерухомості. Наразі в Україні застосовують так звану "фракційну" оцінку, яка ігнорує цілісну природу нерухомого майна. Така оцінка передбачає визначення вартості нерухомого майна як суму вартості землі та земельних поліпшень.

Зазначена ситуація змушує здійснювати оцінку нерухомого майна двічі: окремо земельної ділянки, окремо об'єкт нерухомого майна, розташованого на ній.

Тому зареєстрували законопроект № 5317 від 30.03.2021 р., який передусім вилучить із законодавства про оцінку експертну грошову оцінку землі. Її на сьогодні застосовують при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та для відображення вартості землі в бухобліку.

Натомість пропонують при здійсненні цивільно-правових угод щодо земельних ділянок, їх оцінку здійснювати відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

Не пропустіть жодної профільної новини, слідкуйте за гарячими темами у галузі, отримайте найширший діапазон експертних думок. Придбайте Liga360: Бухгалтер та тримайте руку на пульсі важливих змін.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини