Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС саботує судові рішення про розблокування податкових накладних

Реклама

Єдина служба правової допомоги отримала інформацію від ДПС про кількість ПН/РК, реєстрацію яких проведено на підставі рішень суду. Обсяг таких ПН/РК складає 2805 на суму ПДВ 199,45 млн. грн за період із 25.08.2020 року по 18.01.2021 року.

Вказані статистичні дані можуть свідчити про умисне створення перешкод працівниками ДПС при виконанні рішень суду зазначеної категорії справ.

За інформацією від ДПС судові рішення зазначеної категорії справи виконують Департамент супроводження судових справ, Департамент податкового адміністрування, Департамент управління ризиками, Департамент електронних сервісів.

ПН/РК, реєстрацію яких зупинено, реєструють у день настання однієї з подій серед яких: набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію ПН/РК (у разі надходження до ДПС відповідного рішення).

Тому після надходження до ДПС відповідного рішення суду, яке набрало законної сили, ДПС має виконати всі процедури у день надходження рішення суду та у цей же день здійснити реєстрацію ПН/РК.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства).

До процедур реєстрації ПН/РК за рішенням суду входять перевірки, які здійснюються згідно п. 12 Порядку 1246, серед яких, перевірка наявності суми ПДВ відповідно до п. 200-1.3 і 200-1.9 ПКУ та відповідності ПН/РК затвердженому формату (стандарту). Такі перевірки здійснюють в автоматизованому режимі, а тому не потребують втручання працівників ДПС та витрачання на це тривалого часу.

Звернуть увагу, що із 23.04.2021 року діють зміни в Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних. Уточнили, що внесення відомостей до ЄРПН на підставі рішення суду, яке набрало законної сили, здійснюється з дотриманням вимог Порядку 1246. При цьому вимоги абз. 10 п.12 Порядку 1246 (перевірка підстав для блокування ПН/РК) не застосовують до ПН/РК, реєстрацію яких зупинено в установленому порядку.

В Єдиній службі правової допомоги також наголошують, у разі включення сум ПДВ по ПН, реєстрацію яких зупинено, до звітної декларації за період в якому відбулось зупинення реєстрації, ?Перевищ зменшує суму реєстраційного ліміту на таку суму ПДВ. В свою чергу на програмному рівні відбувається заокруглення ?Перевищ, а саме: ПН з сумою ПДВ після коми менше 50 копійок будуть генерувати ?Перевищ з заокругленням в менше сторону. Так, наприклад сума ПДВ 41333.33 згенерує ?Перевищ 41333. В подальшому під час реєстрації ПН за рішенням суду раніше сформована ?Перевищ використовується для реєстрації ПН. При цьому якщо ?Перевищ менше ніж сума ПДВ навіть на одну копійку, програмний алгоритм перевіряє можливість зареєструвати ПН за рахунок основної суми реєстраційного ліміту, і якщо такої суми ліміту буде недостатньо, то реєстрація ПН навіть за рішенням суду не відбудеться.

Що стосується оновленої форми ПН/РК, яка відбулась у березні 2021 року, то ДПС України відповіла на це питання. Якщо після 01.03.2021 року прийнято рішення суду, то ДПС реєструє ПН/РК в ЄРПН за формою, за якою такі документи були подані до ЄРПН на реєстрацію до 01.03.2021 року і реєстрація яких була зупинена.

Із судовою практикою допоможе система VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Також до 28 квітня ви можете безкоштовно протестувати преміум-пакети LIGA360 для вашої робочої ролі. Дізнавайтеся про акцію за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини