Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кожен зможе побачити фінзвітність компаній та шукати авто за VIN-номерами — рішення КМУ На правах спонсорства

Реклама

Мінцифри надало пояснення щодо оприлюдненої постанови КМУ № 407, якою було внесено зміни до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних та Постанови № 867. Остання регулює оприлюднення публічної інформації у формі відкритих даних. За словами міністерства, надалі українцям буде доступно понад 1000 наборів відкритих даних. Завдяки постанові кожен громадянин зможе ознайомитися з реальним фінансовим станом усіх компаній та розмірами сплат податків у бюджет України.

Серед нових наборів даних, які стали обов'язкові до публікації: фінансова звітність компаній, відомості Державного земельного кадастру, база даних щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів. А найпопулярніший на Єдиному державному веб-порталі набір даних - відомості про транспортні засоби та їх власників - буде доповнений полем з VIN-номерами. Користувачі чекали цього ще з 2019 року.

Крім того, постанова закріплює принципи Міжнародної хартії відкритих даних, зокрема принцип “відкритості за замовчуванням”. А також вводиться поняття “інформаційного аудиту”. І за розпорядниками закріплюється обов'язок проводити його щонайменше раз на рік, з обов'язковою публікацією результатів на порталі відкритих даних.

Упродовж шести місяців на розгляд уряду буде винесена Стратегія розвитку сфери відкритих даних в Україні на найближчі 3-5 років.

Якими будуть наступні рішення влади? Користуйтеся екосистемою LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів та інших нормативно-правових актів, що можуть вплинути на ваш бізнес та ведення обліку. Замовити прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини