Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як нерезиденту придбати нерухомість та здавати її в оренду – ДПС

Реклама

Як діяти нерезиденту у разі придбання "резидентської" нерухомості для подальшого здавання її в оренду? На це у податковому відомстві зауважують наступне.

Передусім, у разі придбання нерухомого майна або отримання майнових прав на таке майно в Україні юридична особа - нерезидент зобов'язана стати на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням нерухомого майна до моменту його придбання.

У разі ж надання нерезидентом приміщення в оренду, орендна плата, що вноситься резидентами на користь такого нерезидента, є доходом нерезидента із джерелом його походження з України.

Тож, оскільки здавання нерезидентом в оренду приміщення є господарською діяльністю такого нерезидента, в результаті якої він отримує дохід на території України від таких послуг, нерезидент повинен створити постійне представництво та стати на облік в контролюючому органі за місцезнаходженням постійного представництва як платник податку на прибуток.

А от про те, чи можна нерезиденту розрахуватися за придбану нерухомість зі свого іноземного рахунку напряму на поточний рахунок резидента податківці порадили спитати в НБУ.

Нагадаємо, що перевірки для встановлення ознак ведення нерезидентом господарської діяльності на території України, без взяття на облік, проводитимуться відповідно до наказу Мінфіну від 23.02.2021 р. № 744.

Перевірка діяльності нерезидента без взяття на облік у контролюючому органі проводиться відповідно до положень глави 8 розділу II ПКУ з урахуванням особливостей, визначених пп. 14.1.193, п. 64.5, положеннями чинних міжнародних договорів України, якими регулюються питання оподаткування, а підстави її проведення визначені пп. 78.1.22 ПКУ.

Для проведення перевірок ДПС використовуватиме як відомості отримані зі звітності інших платників, так і іншу публічну інформацію.

Перевірки нерезидентів, що підлягають обліку, ДПС планує розпочати з 1 липня 2021 року.

Докладніше про найважливіші новації у цій сфері можна дізнатися з матеріалу "Представництво нерезидента. Згадати все" видання ВІСНИК МСФЗ. Спробуйте тестовИЙ доступ і оцініть зручність та швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: ІПК ДПС від 19.03.2021 р. № 1066/ІПК/99-00-21-02-02-06

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини