Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстратори нерухомості отримають доступ до "старих" паперових документів БТІ

Реклама

Уряд підтримав експериментальний проєкт, за яким держреєстратори отримають відомості про держреєстрацію права власності на нерухоме майно, які перебувають у розпорядженні комунальних підприємств БТІ на паперових носіях. Про це повідомив Міністр юстиції після ухвалення Урядом відповідної постанови.

Наразі Держреєстр речових прав не містить інформацію, яка перебуває у розпорядженні підприємств БТІ на паперових носіях, адже до 01 січня 2013 року вони мали право здійснювати держреєстрацію речових прав на нерухоме майно. Тому досить важливо для органів держреєстрації прав та нотаріусів отримати інформацію, яка зберігається у реєстрових книгах і реєстраційних справах, що формувалися підприємствами БТІ.

Тож Мін'юст спільно з Мінцифри буде реалізовувати упродовж 2021-2023 років експериментальний проєкт щодо отримання держреєстратором відомостей про держреєстрацію права власності на нерухоме майно, що перебувають у розпорядженні підприємств БТІ на паперових носіях.

Також змінами передбачено:

- удосконалити правові механізми подання заяв та документів у сфері держреєстрації речових прав на нерухоме майно, обтяжень рухомого майна в електронній формі, забезпечити доступ до результатів надання адміністративних послуг у цих сферах та отримання відомостей з Держреєстру прав та Реєстру обтяжень рухомого майна;

- впровадити інформаційну взаємодію з Порталом Дія під час надання адміністративних послуг: формування Порталом Дія платіжного документа та забезпечення сплати адміністративного збору; повідомлення власника нерухомого майна, користувача чи обтяжувача про проведені реєстраційні дії; перевірку наявності відповідного статусу заявника у разі звільнення останнього від сплати адміністративного збору на підставі відомостей інформаційних систем державних органів, тощо;

- використовувати держреєстратором необхідних відомостей про закінчений будівництвом об'єкт чи об'єкт незавершеного будівництва, зокрема про їх технічну інвентаризацію, про прийняття в експлуатацію чи про присвоєння адреси, одержаних виключно з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини