Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Транспортне експедирування – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Реклама

Суб'єкти господарювання активно використовують договори транспортного експедирування для організації перевезень як на території України, так і за кордоном. Водночас на практиці може бути застосовано різні види таких договорів.

Порядок укладення договорів транспортного експедирування регламентовано Законом № 1955 і гл. 65 ЦКУ.

За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату та за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних із перевезенням вантажу (ст. 9 Закону № 1955, ч. 1 ст. 929 ЦКУ).

Договором транспортного експедирування може бути встановлено обов'язок експедитора організувати перевезення вантажу транспортом і за маршрутом, вибраним експедитором або клієнтом, зобов'язання експедитора укласти від свого імені або від імені клієнта договір перевезення вантажу, забезпечити відправлення й одержання вантажу, а також інші зобов'язання, пов'язані з перевезенням (ч. 1 ст. 929 ЦКУ).

Зазначеним договором також може бути передбачено надання додаткових послуг, необхідних для доставки вантажу (перевірка кількості та стану вантажу, його завантаження й вивантаження, сплата мита, зборів і витрат, покладених на клієнта, зберігання вантажу до його одержання в пункті призначення, одержання необхідних для експорту та імпорту документів, виконання митних формальностей тощо).

Для систематичного надання послуг експедитора може бути укладено довгострокові (генеральні) договори транспортного експедирування (ст. 9 Закону № 1955).

Експедитор має право залучити до виконання своїх обов'язків інших осіб (ч. 1 ст. 932 ЦКУ). У разі залучення експедитором до виконання своїх обов'язків за договором транспортного експедирування інших осіб експедитор відповідає перед клієнтом за порушення договору (ч. 2 ст. 932 ЦКУ).

Зважаючи на викладене, виокремлюють два види договорів транспортного експедирування:

1) прямі договори, за якими всі послуги (або певні їх види) експедитор надає самостійно;

2) договори посередницького типу, за якими експедитор лише організовує виконання визначених договором послуг, пов'язаних із перевезенням вантажу, а ці послуги виконують треті особи.

У разі залучення експедитором до виконання його зобов'язань за договором транспортного експедирування іншої особи у відносинах із нею експедитор може виступати від свого імені або від імені клієнта (ст. 9 Закону № 1955).

Розлогіше про це читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Транспортне експедирування: правові аспекти";

- "Транспортне експедирування: необхідні документи";

- "Договори транспортного експедирування в межах України: податковий облік в експедитора";

- "Договори транспортного експедирування в межах України: бухгалтерський облік в експедитора";

- "Договори транспортного експедирування в ЗЕД: "прибуткове" оподаткування в експедитора-резидента";

- "Договори транспортного експедирування в ЗЕД: оподаткування ПДВ в експедитора-резидента";

- "Договори транспортного експедирування в ЗЕД: бухгалтерський облік в експедитора".

Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини