Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Федерація роботодавців розкритикувала очікувані податкові зміни

Реклама

Неочікувано для бізнесу уряд на позачерговому засіданні схвалив законопроект, яким будуть запроваджені зміни до ПКУ. Звісно, податкові зміни запрацюють лише після того, як цей документ пройде профільний комітет Ради та буде прийнятий нардепами на пленарному засіданні Ради. А на цих етапах він, безумовно, зазнає коригувань, бо для цього є усі підстави.

Федерація роботодавців України відразу висловила стурбованість схваленим проектом Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" (далі - законопроект).

Законопроект не проходив громадського обговорення, не узгоджувався із сторонами соціального діалогу, зокрема із роботодавцями, а запропоновані терміни в черговий раз порушують принцип стабільності податкового законодавства.

Наведемо частину критичних зауважень з боку Федерації роботодавців України.

1. Автори законопроекту пропонують розповсюдити право податкової застави на неузгоджені грошові зобов'язання, що суперечить самому сенсу процедури їх узгодження, необґрунтовано обмежуватиме права платників податків та заважатиме їх нормальній господарській діяльності.

2. Сумнівним є намір обмежувати виїзд керівника платника податків за кордон за наявності податкового боргу в нього. Зазначене обмеження також може нанести шкоду такому платнику податків і лише зменшити його шанси погасити наявний податковий борг.

3. Неприйнятною є пропозиція щодо обмеження 50% суми від'ємного значення об'єкту оподаткування минулих років, яку можна включити в фінрезультат до оподаткування, особливо на тлі тих проблем, із якими стикнувся бізнес внаслідок пандемії.

4. Шкідливою для бізнесу є пропозиція фактично оподатковувати за ставкою 20% експорт товарів, зазначених у товарних групах 1-24 за УКТ ЗЕД, а також обмежити у звільненні від оподаткування ПДВ першого постачання житла. Також незрозумілий намір скоротити в 6 разів термін, протягом якого у платника податків залишається право на реєстрацію отриманих податкових накладних та, відповідно, на податковий кредит за ними. До того ж така ініціатива є дискримінаційною по відношенню до певного кола платників податків.

5. Щодо акцизного податку, то недоречна зміна бази оподаткування акцизним податком пива з середини року. Крім того роботодавці виступають проти запровадження спеціального коефіцієнта, що пропонують застосовувати до акцизного податку, який сплачують виробники/імпортери тютюнових виробів за встановлених умов.

6. Наміри в черговий раз підвищити акцизний податок на лікеро-горілчану продукцію на 5% не призведуть до збільшення надходжень бюджету, а скоріше стимулюватимуть тіньове виробництво.

7. Не можна погодитись із трикратним збільшенням ставки екологічного податку на двоокис вуглецю.

Більше новин з податків - в LIGA360. Отримайте доступ до професійних видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН в єдиному рішенні. Дізнайтесь про всі можливості LIGA360: Бухгалтер за посиланням.

Скористайтесь вільним доступом до преміум-пакетів LIGA360 на 14 днів. Реєструйтесь прямо зараз за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини