Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада скасувала мораторій на штрафи і пеню за кредитами для мешканців і ФОПів із зони АТО

Реклама

Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" для відновлення законних прав і свобод громадян щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг" (законопроект № 5199).

Із текстом законопроекту зручно ознайомитися в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Законом вносяться зміни до статей 2 та 9 Закону "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції".

По-перше, скасовується мораторій на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості для кредитів за кредитними договорами та договорами позики, укладеними з громадянами України, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції, крім населених пунктів згідно з переліками, передбаченими ч. 4 ст. 4 цього Закону, якщо такі договори укладені після 01.05.2021 р. або до яких після 01.05.2021 р. за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов'язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.

По-друге, встановлюється, що заходи щодо збереження майна, яке перебуває в іпотеці (а саме, мораторій на набуття права іпотекодержателем права власності або права на продаж предмета іпотеки, або виселення мешканців із житлових будинків та приміщень, переданих в іпотеку, щодо яких є судове рішення про звернення стягнення на такий об'єкт іпотеки), не поширюються на нерухоме майно громадян України, фізосіб - підприємців, юридичних осіб - суб'єктів малого і середнього підприємництва, місцем розташування якого є територія проведення антитерористичної операції, крім населених пунктів згідно з переліками, передбаченими ч. 4 ст .4 цього Закону, оформлене в іпотеку з метою забезпечення виконання зобов'язань за договорами, укладеними після 01.05.2021, або за договорами, до яких після 01.05.2021 року за погодженням сторін вносилися зміни в частині продовження строків виконання зобов'язань та/або зменшення розміру процентів, штрафних санкцій.

Тобто з 01.05.2021 р. скасовується мораторій на звернення стягнення на заставне майно за кредитами, які будуть оформлені під заставу нерухомості, яка належить на праві власності фізичним особам та фізособам - підприємцям з зони АТО/ООС, починаючи з 01.05.2021 року. Таким чином залишиться в дії мораторій на звернення стягнення на заставне майно щодо чинних до указаної дати договорів.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини