Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін та ДПС хочуть зобов’язати завчасно впроваджувати нові форми декларацій та накладних

Реклама

Для підготовки та затвердження нових форм податкових декларацій з урахуванням специфіки законодавства у сфері регуляторної діяльності Мінфін витрачає від 60 до 90 календарних днів. Аналогічно для впровадження ДПС нових форм податкової звітності у роботу програмного забезпечення електронного кабінету разом із періодом його тестової експлуатації треба до 90 днів.

На цей момент звертає група народних депутатів, пояснюючи внесення до Ради нового законопроекту № 5516 від 19.05.2021 року.

Його появі передувала провальна ситуація із компанією подання об'єднаної звітності із ПДФО та ЄСВ.

Попри те, що закони набирали чинності з 1 січня 2021 року (більш як через рік з дня їх прийняття), наказ Мінфіну № 773 про встановлення нової об'єднаної форми звітності був затверджений та оприлюднений лише 15 грудня 2020 року (за 15 календарних днів до початку звітного періоду, в якому він повинен застосовуватися). Тобто, за період з 16 по 31 грудня 2020 року ДПС зобов'язана була впровадити оновлене програмне забезпечення електронного кабінету, що звичайно не було зроблено.

В свою чергу платники податків були позбавлені можливості налагодити власні системи подання податкової звітності в електронній формі до контролюючих органів, провести тестову експлуатацію роботи оновленої системи для виявлення недоліків її функціонування для уникнення штрафних санкцій.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень податківців по вашій темі - скористайтеся комплексним рішення для бухгалтера LIGA360. Спробуйте зараз.

Поданий законопроект повинен виправити цю ситуацію і передбачає:

- встановити строк не більше 90 календарних днів з дня набрання чинності законом щодо змін правил оподаткування, протягом якого Мінфін зобов'язане затвердити та оприлюднити нові форми податкових декларацій, податкових та акцизних накладних;

- встановити строк не більше 60 календарних днів з дня затвердження таких форм, протягом якого ДПС зобов'язана впровадити у роботу програмного забезпечення електронного кабінету нові форми податкових декларацій, податкових та акцизних накладних;

- встановити строк не менше 30 календарних днів для функціонування у тестовому режимі оновленого програмного забезпечення електронного кабінету для перевірки (в тому числі платниками податків) коректності впровадження нових форм податкових декларацій, податкових та акцизних накладних;

- встановити обов'язок ДПС за позитивного результату функціонування у тестовому режимі оновленого програмного забезпечення електронного кабінету на своєму офіційному веб-сайті розміщувати повідомлення про готовність впровадження у роботу програмного забезпечення електронного кабінету нових форм податкових декларацій, податкових та акцизних накладних;

- встановити, що нові форми податкових декларацій, податкових та акцизних накладних набирають чинності у податковому періоді, що настає за податковим періодом розміщення на офіційному веб-сайті ДПС повідомлення про готовність впровадження у роботу програмного забезпечення електронного кабінету нових форм податкових декларацій, податкових та акцизних накладних.

Аналітика від ЛІГА:ЗАКОН, правова підтримка, персональні консультації та подання звітності в комплексному рішенні LIGA360: Бухгалтер. Працюйте продуктивно - замовляйте доступ вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини