Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У ДПС вважають відсутність ф. 20-ОПП одним з головних доказів ризиковості підприємства

Реклама

Відсутність даних по формі 20-ОПП - один із важливих факторів визначення ризиковості підприємства. Про це зазначив заступник начальника Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Павло Чернов. Йдеться про форму 20-ОПП "Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність".

"На перший погляд незначна форма, проте вона є одним з ключових елементів при визначенні реальності діяльності підприємства. Адже саме цією формою до електронних баз податкової вноситься інформація про наявність основних засобів на підприємстві (офісних, складських та інших приміщень, обладнання, транспорту, земельних ділянок)", - зауважив Павло Чернов.

На думку податківців, повідомлення про об'єкти оподаткування не дублює податкову звітність, а дає додаткову інформацію про наявність, місцезнаходження і поточний стан об'єктів оподаткування платника.

У ДПС наголошують, що у повідомленні за формою №20-ОПП зазначають усі приміщення, якими користується підприємство та має у своєму розпорядженні, усі види транспорту, заправки, скважини, котли, сховища, земельні ділянки та інше. Включаючи також об'єкти, які здаються в оренду та орендується у інших осіб.

Під час надання повідомлень за формою №20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, наприклад, якщо подається інформація про об'єкти оподаткування - офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів, зазначивши у найменуванні - офіс або склад. Але принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об'єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера. Тобто, у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об'єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці.

"Відсутність даних по 20-ОПП є один із важливих факторів визначення ризиковості підприємства. Тому рекомендую перевірити дані в електронному кабінеті та у разі виявлення неточних даних - подати оновлену інформацію, тим самим виключити одну із причин ризиковості", - підсумував заступник начальника Центрального управління.

Рекомендуємо аналітично-практичні публікації сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" (скористайтеся тестовим 3-денним доступом або одразу сміливо придбайте собі незамінне джерело корисної інформації):

- "Повідомлення за формою № 20-ОПП: загальний порядок подання";

- "Повідомлення № 20-ОПП: заповнення форми та нетипові ситуації";

- "Чи є відповідальність за неподання ф. № 20-ОПП";

- "Продаж товарів з авто в іншій області: чи подавати форму № 20-ОПП";

- "Підприємець орендує робоче місце (коворкінг): чи треба подавати повідомлення за формою 20-ОПП";

- "Придбання вантажного авто у фізособи: оподаткування, бухоблік і форма № 20-ОПП".

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. А дізнатися про дієві практики захисту від безпідставних претензій контролерів - у системі судових рішень VERDICTUM.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини