Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок взяття на податковий облік нерезидентів - УПК від Мінфіну

Реклама

Наказом Мінфіну від 19.05.2021 р. № 277 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо взяття на облік (реєстрації) нерезидентів у контролюючих органах і виконання нерезидентами обов'язків платників податку на прибуток підприємств в Україні.

Її поява пов'язана із неоднозначним тлумаченням податкового законодавства, що стало причиною податкових спорів.

Вказана консультація роз'яснює порядок дій нерезидента, який має в Україні зареєстрований (акредитований або легалізований) відокремлений підрозділ, який знаходиться на обліку в органах податкової служби як платник податку на прибуток і здійснює господарську діяльність.

Якщо станом на 1 січня 2021 року нерезидент здійснює господарську діяльність в Україні через такий підрозділ, котрий знаходиться на обліку в органах податкової служби, то повинен подати заяву про взяття на облік в якості платника податку на прибуток та відповідні документи, передбачені ПКУ.

У довіреності, в якій зазначають повноваження представника нерезидента, слід зазначити, що такий представник вповноважений виконувати функції щодо постановки на облік нерезидента.

Після взяття на облік нерезидента його постійне представництво знімають з обліку в якості платника податку на прибуток (знімають ознаку платника податку на прибуток) контролюючими органами без подачі заяви представництвом про зняття з обліку.

Водночас представництво нерезидента залишається платником інших податків/обов'язкових платежів та/або податковим агентом у випадках, передбачених ПКУ чи іншими законодавчими актами.

Джерело: сайт Мінфіну.

Нещодавно з'явилась інша УПК від Мінфіну про те, як оподатковувати доходи від ліквідації контрольованої іноземної компаній.

Також читайте статтю "Нерезиденти в Україні: коментар до інформаційного листа № 20" у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини