Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін’юст буде перевіряти законність коштів покупця землі та обіцяє подолати "чорних" реєстраторів

Реклама

Міністерство юстиції розробило процедуру перевірки законності походження коштів особи, яка укладає договір про купівлю земельної ділянки. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Земля". "Мінюст підготував відповідне положення і воно на затвердженні в Кабміні", - заявив він.

Своєю чергою, заступниця міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук під час свого виступу на форумі заявила: завдяки заходам, реалізованим Мін'юстом ще торік, системи держреєстрації бізнесу та прав на нерухомість на сьогодні є максимально захищеними від кібератак. Також вона поінформувала, що відбулося очищення системи від недобросовісних кадрів: "Ми ліквідували доступ до реєстрів акредитованим суб'єктам держреєстрації, які раніше вчиняли колосальну кількість порушень. Ми провели кадрове "генеральне прибирання" в лавах нотаріату і державних реєстраторів. І сьогодні, як ми бачимо, "сміливців", які вдаються до зухвалих незаконних "реєстрацій", що відкривають рейдерам шлях до нерухомості громадян чи корпоративних прав бізнесу, залишилось одиниці".

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Нарешті, як зазначила Ольга Оніщук, було створено Офіс протидії рейдерству. Сьогодні в Офісі здійснюється фахова експертиза оскаржуваних реєстраційних дій як колегіально, так і одноособово. У разі встановлення наявності очевидних порушень закону в рішеннях реєстраторів у міністерства є інструмент миттєвого реагування, який дозволяє буквально протягом доби поновити майнові чи корпоративні права.

Окрім цього, найближчим часом очікується ухвалення Верховною Радою другого пакета комплексних антирейдерських змін. Відповідний законопроект №3774 вже був підтриманий парламентаріями у рамках першого читання. Проектом передбачається низка додаткових антирейдерських запобіжників, зокрема для аграрного бізнесу і власників земельних ділянок: посилення безпеки договорів оренди землі та автоматизації існуючих процесів.

Не менш важливим елементом захисту аграрного бізнесу від рейдерства в державних реєстрах має стати запровадження "єдиного циклу", який полягає в обов'язковому нотаріальному посвідченні правочинів з корпоративними правами з одночасною державною реєстрацією змін до відомостей про юридичну особу в ЄДР. За словами заступника міністра, такий крок забезпечить юридичну "чистоту" укладення правочину, унеможливить підробку документів та прибере часовий проміжок між документальним оформленням правочину і державною реєстрацією, яким сьогодні нерідко користуються шахраї та замовники "реєстраційного" рейдерства.

Запровадження "єдиного циклу" - одна із ключових ідей законопроекту щодо реформи нотаріату, який знаходиться на фінальній стадії погодження, запевнила вона.

Інший напрям роботи - це створення технічних "щитів" від реєстраційних порушень. "Сьогодні ми активно працюємо над створенням механізмів автоматичного блокування ризикованих операції щодо бізнесу і нерухомості, зокрема земельних ділянок", - додала Ольга Оніщук.

Перевіряйте компанії, приватних підприємців та фізосіб у LIGA360. Система відобразить офіційні дані з держреєстрів: реквізити, судові справи, фінансовий і податковий стан. Замовляйте LIGA360 сьогодні та будьте впевнені у своїх бізнес-зв'язках.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини