Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Орендоване майно повернули невчасно — чи буде ПДВ на неустойку

Реклама

Розглядаючи питання оподаткування у ситуації, коли наймодавець припиняє нарахування орендної плати та нараховує наймачу неустойку за неповернення орендованого майна, податківці міркують наступним чином.

Якщо наймодавець після закінчення дії договору оренди припиняє нарахування орендної плати, а в той же час наймач продовжує користуватися об'єктом оренди (найму), то фактично надання наймодавцем послуги з оренди у даному випадку не припиняється, однак з моменту припинення нарахування орендної плати така послуга починає постачатися безоплатно.

Операція з надання такої послуги згідно з п. 185.1 ПКУ та з урахуванням норм пп. 14.1.185 ПКУ є об'єктом оподаткування ПДВ. За такою операцією наймодавець зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної п. 188.1 ПКУ, яка не може бути нижче звичайних цін.

Сума ж неустойки, що нараховується наймодавцем наймачу за невиконання обов'язку щодо повернення орендованого майна, не включається до бази оподаткування ПДВ відповідно до п. 188.1 ПКУ.

Докладніше про інші податкові наслідки операцій відшкодувального характеру читайте в матеріалі "Штрафи, пені, неустойки: різниця з податку на прибуток" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Джерело: ІПК ДПС від 24.03.2021 р. № 1170/ІПК/99-00-21-03-02-06

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини