Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи коригують ПДВ та фінрезультат до оподаткування при нестачах ТМЦ

Реклама

Положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці при списанні нестач товаро-матеріальних цінностей понад норми природного убутку, виявлених під час інвентаризації та нестач, що виникли при зберіганні запасів.

Такі операції відображаються при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Також, операція з передачі товару зберігачу на відповідальне зберігання для поклажодавця не є об'єктом оподаткування ПДВ відповідно до пп. 196.1.2 ПКУ.

Податкові зобов'язання у поклажодавця та податковий кредит у зберігача при такій передачі не визначаються.

У разі якщо в ході інвентаризації виявляється нестача товару, що знаходився у зберігача на відповідальному зберіганні, такий товар вважається поставленим, операція з його постачання підлягає оподаткуванню ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної п. 188.1 ПКУ.

При цьому датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ у поклажодавця відповідно до п. 187.1 ПКУ є дата документа, що підтверджує нестачу товару, або дата зарахування коштів компенсації за неповернутий товар залежно від події, яка відбулася раніше.

На дату виникнення податкових зобов'язань поклажодавцем складається податкова накладна та реєструється в ЄРПН.

Докладніше про "Різниці, на які коригується фінансовий результат, для визначення податку на прибуток" можна дізнатися з ресурсу Довідники. Для отримання доступу до документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішайте скористатися тестовИм доступом і оцініть зручність та швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: ІПК ДПС від 24.03.2021 р. № 1149/ІПК/99-00-21-02-02-06

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини