Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як при підписанні поточних документів правильно зазначати посаду заступника керівника на час відсутності керівника

Реклама

У ГУ Держпраці у Дніпропетровській області розглянули питання щодо правильності зазначення посади заступника керівника установи на час відсутності керівника при підписанні поточних документів. Йдеться про ситуації, коли керівник підприємства, установи або організації тимчасово відсутній у зв'язку з перебуванням на лікарняному або у черговій відпустці, чи у відрядженні.

На думку фахівців управління, слід перевірити чи в посадовій інструкції заступника керівника підприємства, установи, організації зазначено, що він на час тимчасової відсутності керівника виконує його функції, чи наказом того ж керівника визначено питання підписання документів його заступнику. В даному випадку документи повинні підписуватися саме заступником з зазначенням його прізвища, ім'я та по батькові.

У пункті 10 Правил № 1000/5 визначено, що в разі відсутності посадової особи, найменування посади, прізвище, ініціали якої зазначено на проекті документа, документ підписує особа, яка виконує її обов'язки, або її заступник. У цьому випадку обов'язково вказують фактичну посаду та прізвище особи, яка підписала документ (виправлення вносять рукописним або машинописним способом, якщо документ неможливо передрукувати). Підписувати документ із прийменником "за" або ставити правобіжну похилу риску перед назвою посади не дозволяється.

У вищевказаних нормах також зазначено, що до найменування посади керівника слова "Виконуючий обов'язки" або "В. о." додаються в разі заступництва керівника за наказом (розпорядженням). Визначення поняття "заступництво" міститься лише в Роз'ясненні № 30/39, в якому ним вважається виконання службових обов'язків за посадою тимчасово відсутнього працівника, якщо це викликано виробничою необхідністю. Про це також зазначено в листі Міністерства соціальної політики України від 21.07.2011 р. № 590/13/84-11.

Але таке формулювання суперечить вимогам КЗпП, якими підприємства, установи та організації повинні керуватися при застосуванні норм чинного законодавства. Статтею 105 КЗпП законодавчо визначено виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи. Це означає, що працівник, який їх виконує (в даному випадку заступник), обіймає свою основну посаду, тому підписувати документи в разі покладення на нього обов'язків тимчасово відсутнього керівника він має за посадою "Заступник директора", і цю ж посаду слід вказувати під час їх підписання.

Тобто підприємство, установа або організація може самостійно визначати, який варіант оформлення тимчасово виконуючого обов'язки керівника вибрати в такому випадку. Адже із цього приводу чинне законодавство обмежень не встановлює.

Швидка допомога з питань подання податкової, фінансової та статистичної звітності - це Liga:Report. Спробуйте універсальний онлайн-сервіс та переконайтеся як стане просто звітувати будь-де та будь-коли. Вигідна ціна для ФОПів та юридичних осіб, а головне - жодних доплат за модулі. Отримайте власний доступ вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини