Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відкриття ліквідаційного рахунку — чи обов’язково верифікувати бенефіціара юрособи

Реклама

Під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов'язаний використовувати лише один (ліквідаційний) рахунок боржника в банківській установі. Залишки коштів на інших рахунках перераховуються на ліквідаційний рахунок боржника.

Одним із заходів належної перевірки нового клієнта є встановлення кінцевого бенефіціарного власника (далі - КБВ) або його відсутність, у тому числі отримання структури власності з метою її розуміння, та даних, що дають змогу встановити КБВ, та вжиття заходів із верифікації його особи.

Ураховуючи положення пункту 147 розділу XIV Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків, до банку в такому разі подається копія рішення суду, на підставі якого здійснюється ліквідація юридичної особи - резидента, засвідчена в установленому законодавством України порядку або уповноваженим працівником банку.

Таким чином, НБУ рекомендує враховувати, що з дня ухвалення господарським судом постанови про визнання юридичної особи банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, КБВ цієї юридичної особи втрачає право на здійснення вирішального впливу на управління цією юридичною особою, а функції з управління та розпорядження майном банкрута виконує ліквідатор. У таких випадках під час ужиття заходів належної перевірки щодо цієї юридичної особи з метою відкриття ліквідаційного рахунку, на думку Національного банку, банкам не потрібно вимагати від ліквідатора дані, що дають змогу встановити КБВ такого клієнта. Водночас банки мають здійснити ідентифікацію та верифікацію ліквідатора юридичної особи, що визнана банкрутом

Джерело: лист НБУ від 06.05.2021 р. № 25-0006/39237

Ознайомтеся зі статтею "Правила визнання банкрутами підприємців" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини