Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Імпорт – експорт сільгосппродукції – тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

Реклама

Незважаючи на пандемію Covid-19, експорт сільгосппродукції з України залишається вигідним бізнесом. Між тим така діяльність супроводжується різними дозвільними документами, що необхідно врахувати експортеру.

Насамперед зауважимо, що експорт сільгосппродукції обмежений квотами, які залежать від країни, до якої експортують сільгосппродукцію. Зокрема, у разі поставок до країн ЄС діють квоти в межах Угоди з ЄС. Обсяг квот наведено в додатку I-A до Глави 1 Угоди з ЄС та в доповненні А до додатка I-A. Зазначимо, що за інформацією Міністерства закордонних справ України (лист від 30.11.2015 р. № 72/14-612/1-2980), з урахуванням ст. 486 Угоди з ЄС, положення цих додатка та доповнення застосовуються на тимчасовій основі.

У межах зазначених квот продукцію, яку експортують до країн ЄС, не оподатковують ввізним митом в ЄС, що дає додаткові конкурентні переваги сільгосппідприємствам. Продукцію, що перевищує ці квоти, можна експортувати до ЄС, але зі справлянням ввізних мит. Тому експортеру насамперед необхідно перевірити, чи не вичерпано квоти на ту продукцію, яку він планує постачати на експорт.

Сертифікат із перевезення (походження) товару EUR.1 видають митниці відповідно до положень Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження, а також міжнародних угод про вільну торгівлю, якими передбачено процедуру заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1.

Митниці видають сертифікати з перевезення (походження) форми EUR.1 на товари українського походження до країн ЄС та Європейської асоціації вільної торгівлі (Швейцарія, Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн), Чорногорії.

Сертифікат видають у разі, якщо його потрібно пред'явити під час ввезення на митну територію країн ЄС та ЄАВТ, Чорногорії як доказ, що товари українського походження відповідають вимогам правил визначення преференційного походження в разі застосування преференційних ставок ввізного мита згідно з Порядком № 139.

Сертифікат EUR.1 заповнюють на одну партію товару, що експортується або реекспортується (п. 2 розділу II Порядку № 139).

Сертифікат EUR.1 видають безоплатно в разі, якщо його потрібно пред'явити як доказ, що товар відповідає вимогам правил визначення преференційного походження, установлених Конвенцією або Угодами, у разі застосування преференційних ставок ввізного (вивізного) мита (п. 1 розділу III Порядку № 139).

Сертифікат EUR.1 видає посадова особа митниці під час здійснення експорту (реекспорту) товару за місцем здійснення його митного оформлення та/або розташування структурного підрозділу митниці, на який покладено функції з видачі сертифіката EUR.1, або після експорту (реекспорту) товару у випадках, установлених Конвенцією та Угодами, за місцем здійснення митного оформлення товару та/або розташування структурного підрозділу митниці, на який покладено функції з видачі сертифіката EUR.1, або за місцем державної реєстрації експортера (п. 2 розділу III Порядку № 139).

Для отримання сертифіката EUR.1 або EUR-MED експортер має подати структурному підрозділу митниці, на який покладено функції з видачі сертифіката, такі документи (п. 3 розділу III Порядку № 139):

- письмову або електронну заяву, що містить декларацію від експортера, за формою, визначеною Конвенцією та Угодами;

- електронну копію сертифіката EUR.1 у разі заповнення його машинописом та (за наявності) заповнений відповідно до вимог Конвенції або Угод бланк сертифіката EUR.1;

- декларацію постачальника (виробника) товарів, що мають преференційний статус походження (додаток 1 до Порядку № 139), та/або

- декларацію постачальника (виробника) товарів, що не мають преференційного статусу походження (додаток 2 до Порядку № 139), та/або

- довгострокову декларацію постачальника (виробника) товарів, що мають преференційний статус походження (додаток 3 до Порядку № 139), та/або

- довгострокову декларацію постачальника (виробника) товарів, що не мають преференційного статусу походження (додаток 4 до Порядку № 139),

що підтверджують преференційне походження товарів з України відповідно до правил визначення преференційного походження, установлених Конвенцією та Угодами, та/або їх електронні (скановані) копії.

Електронну заяву разом із сканованими копіями вказаних у п. 3 розділу III Порядку № 139 паперових документів надсилають до підрозділу митниці, на який покладено функції з видачі сертифіката EUR.1, електронним повідомленням, засвідченим кваліфікованим електронним підписом експортера (п. 4 розділу III Порядку № 139).

Розлогіше про це читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, іншим документам та інструментам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішайте скористатися тестовИм доступом і оцініть зручність та швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Для доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть оформити заявку та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини