Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС проводитиме моніторинг контрольованих операцій по-новому із 11 червня

Реклама

Податковий контроль за відповідністю умов контрольованих операцій (далі - КО) принципу "витягнутої руки" здійснюють шляхом моніторингу КО, опитування з питань трансфертного ціноутворення (далі - ТЦУ) та перевірок з питань дотримання платником податків принципу "витягнутої руки". При цьому моніторинг умов КО проводять шляхом аналізу звітів про КО, документації з ТЦУ, глобальної документації з ТЦУ (майстер-файла) та звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній, будь-яких інших інформаційних джерел, та шляхом отримання податкової інформації. Цього вимагає п. 39.5.1 ПКУ.

На реалізації цих норм Мінфін наказом 17.03.2021 р. № 158 виклав у новій редакції порядок проведення моніторингу КО.

Цілі такого моніторингу:

- встановити відповідність умов КО принципу "витягнутої руки";

- виявити потенційні ризики ТЦУ;

- виявити ризики відсутності розумної економічної причини (ділової мети);

- провести аналіз ризиків заниження платником податків податкових зобов'язань;

- забезпечити контроль за своєчасністю та повнотою подання звітів про контрольовані операції, документації з ТЦУ, глобальної документації з ТЦУ, звітів у розрізі країн міжнародної групи компаній, повідомлень про участь у міжнародній групі компаній, додаткової інформації та/або обґрунтування, наданих платником податків на запит ДПС.

Також, аби встановити відповідність умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки" посадові особи контролюючого органу під час аналізу звітів, документації, майстер-файлу мають право проводити опитування уповноважених осіб та/або працівників платника податків.

Тому наказом № 158 також оновлено порядок опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань ТЦУ.

Рішення про проведення опитування приймають:

- під час аналізу звітів про КО, документації з ТЦУ, глобальної документації з ТЦУ (майстер-файлу), додаткової інформації та/або обґрунтувань поданих платником податків керівником (заступником керівника або уповноваженою особою) контролюючого органу;

- під час перевірки КО посадовою особою, яка проводить перевірку платника податків. У разі необхідності опитування платників податків, які є сторонами КО, яку перевіряють, рішення про опитування такого платника приймає керівник (заступник керівника або уповноважена особа) контролюючого органу, який проводить перевірку.

Вказані зміни діятимуть із 11.06.2021 року.

Не витрачайте час на моніторинг законодавчих змін. Комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360 надає доступ до актуальної бази законодавства та автоматично сповіщає про будь-які нововведення. Замовляйте тестовий доступ прямо зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини