Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні переформатували межі нотаріальних округів — нотаріуси повинні отримувати посвідчення та нові печатки, а старі знищити

Реклама

Наказом Міністерства юстиції України від 07.06.2021 р. № 2040/5 затверджено Перелік нотаріальних округів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. Тим самим нормативно-правові акти, які регулюють діяльність нотаріусів, приводяться у відповідність із постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 р. № 807-IX "Про утворення та ліквідацію районів".

"Нова мапа нотаріальних округів максимально наближена до потреб суспільства у ефективному доступі до нотаріальних дій та реєстраційних послуг і мінімізує ризики виникнення кадрового дефіциту. В укрупнених районах працюватиме більша кількість нотаріусів, тому регіонів, які не матимуть належного доступу до нотаріальних дій, не залишиться", - зазначила заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

Вона підкреслила, що Мін'юст свідомо вирішив визначити "географію" вчинення нотаріальних дій і надання реєстраційних послуг нотаріусами на рівні районів та міст обласного значення, і не розширювати її до обласного масштабу, аби зберегти "сільський" нотаріат. Адже укрупнення адміністративно-територіальних одиниць і концентрація ділової активності на рівні обласного центру може призвести до масової "міграції" професійних кадрів до великих міст, фактично знищивши "сільський" нотаріат.

Аби нотаріат функціонував без перебоїв, Міністерством передбачена спрощена процедура реалізації змін. Вона передбачає, що нотаріусу не потрібно проходити сертифікацію робочого місця, здавати архів. Нотаріус має лише протягом місяця подати заяву (в паперовому чи електронному форматі) до відповідного міжрегіонального управління Мін'юсту, отримати реєстраційне посвідчення про зміну округу, знищити печатку і виготовити нову.

Детально про це йдеться у наказі Міністерства юстиції України від 31.05.2021 р. № 1911/5 "Про внесення змін до деяких наказів Міністерства юстиції України (щодо врегулювання питання реєстрації приватної нотаріальної діяльності нотаріуса при зміні адміністративно-територіального поділу України)" та у листі Міністерства юстиції України від 07.06.2021 р. № 1967/19.1.1./32-21 "Про організаційні заходи у зв'язку із затвердженням Переліку нотаріальних округів".

Слідкуйте за реєстраційними змінами нерухомості в системі SMS-Маяк. Захистіть свій бізнес від рейдерства.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини