Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новостворений ФОП не може відразу бути єдинником третьої групу зі сплатою ПДВ

Реклама

В Головному управлінні ДПС у Харківській області пояснили, чи можна новоствореній ФОП обрати ставку 3 групу ЄП (3%) та бути відразу платником ПДВ.

Новостворених підприємців, які упродовж 10 днів з дня їх держреєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи та ставки ЄП третьої групи, яка не передбачає сплату ПДВ, вважають платниками ЄП з дня їх державної реєстрації (пп. 298.1.2 ПКУ).

Однак за умови зміни ставки ЄП відповідно до пп. "б" пп. 4 п. 293.8 ПКУ реєстраційну заяву подають не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому розпочнуть застосовувати ставку ЄП, що передбачає сплату ПДВ (абзац 2 п. 183.4 ПКУ).

Тому новостворена ФОП може обрати ставку ЄП третьої групи (3% + сплата ПДВ) лише після реєстрації платником ПДВ. Для цього треба зареєструватися з дня держреєстрації як платник ЄП третьої групи зі ставкою 5% та не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату ЄП за ставкою 3% та подати заяву на реєстрацію платником ПДВ.

Також переглядайте публікацію "Перехід підприємця зі спрощеної системи оподаткування на загальну" в системі LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини