Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Частина норм законопроекту про БЕБ підвищують ризики порушення прав сумлінних платників податків

Реклама

Загальний підхід до створення Бюро економічної безпеки - цілком грамотний: одна структура, яка розслідуватиме фінансові злочини, замість трьох. Таку думку висловив Михайло Непран, перший віцепрезидент ТППУ, говорячи про відповідний законопроект № 3959?1.

Але, за його словами, є низка позицій, які тривожать бізнес. Передусім - чи справді це буде аналітична структура, як було задумано? Бо ймовірність того, що "буде побудований новий монстр, який матиме ще ширші каральні можливості і функції, є доволі високою. Більше того, створення такої структури супроводжується розширенням кримінальної відповідальності бізнесу - за ухилення від сплати податків, зборів і платежів, передбачає можливість подання до суду щодо відшкодування за подання неправдивих відомостей. На жаль, це перший тривожний дзвіночок, який ставить під сумнів весь задум", - каже М. Непран.

Непокоїть першого віцепрезидента Торгово-промислової палати й нечітке виписування функцій Бюро економічної безпеки і відсутність однозначних критеріїв щодо працівників.

Також велике питання є до системи досудового розслідування, яка завжди викликала найбільше проблем серед бізнесу. Бо часто досудове розслідування використовувалося як можливість тиснути на бізнес, створювати йому нестерпні умови, щоб потім зробити "спокусливу пропозицію" для вирішення питання. По суті, це було джерело корупції у правоохоронних органах і додаткова можливість тиснути на бізнес.

Михайло Непран також повідомив, що Українська Рада Бізнесу підготувала пропозиції щодо законопроекту, адже деякі його статті, зокрема, щодо встановлення кримінальної відповідальності за шахрайство з ПДВ, підвищують ризики порушення прав сумлінних платників податків, вносять істотний дисбаланс у взаємовідносини між державою та бізнесом.

Крім того, занепокоєння УРБ викликає і можливість інших правоохоронних органів розслідувати злочини, підслідні БЕБ. Бо є побоювання, що таким чином збережуться всі ризики втручання в роботу бізнесу через розслідування інших злочинів у сфері господарювання, непідслідні Бюро. Тож у законопроекті повинно бути закріплене виняткове право детективів Бюро здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до його підслідності. Також доцільно зобов'язати прокурорів визначати підслідність з урахуванням пріоритетності Бюро в разі внесення відомостей про злочини до ЄРДР. Крім того, необхідно імплементувати систему управління ризиками до кримінального процесу, запровадити механізм оцінки ризиків щодо початку або закриття кримінальних проваджень та підходи щодо визначення пріоритетності розслідування кримінальних проваджень тощо.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. А дізнатися про дієві практики захисту від безпідставних претензій контролерів - у системі судових рішень VERDICTUM.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини